Ο Κάρολος Παπούλιας μπορεί να αποσύρθηκε πολιτικά μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο το 2015, μπορεί να έχει προβλήματα υγείας, αλλά δεν παύει να είναι πολιτικά ενεργός και σκεπτόμενος. Η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεπώς, στο καφέ της Αίγλης του Ζαππείου, χθες το μεσημέρι, σε ένα διάλειμμα από τα πυκνά ραντεβού του προέδρου της ΝΔ στο γραφείο του στη Βουλή, προκάλεσε συζητήσεις.

Όχι, φυσικά, γιατί…προβλέπεται επαναδραστηριοποίηση του κ. Παπούλια σε πολιτικό επίπεδο. Κατά βάση, για δύο λόγους. Αφενός, από την προσεκτική διατύπωση που επέλεξε το γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με τους τρόπους που μπορούν «να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών», αφήνεται να εννοηθεί ότι ο άλλοτε ΥΠΕΞ και εξαιρετικός γνώστης των Βαλκανίων κ. Παπούλιας είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφετέρου, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βλέπει πρόσωπα και να συνομιλεί με προσωπικότητες που είναι έξω από το στενό φάσμα της ΝΔ. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Δεν ανακοίνωσε γνωστά πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται, ως όλα δείχνουν, στο δεύτερο σκέλος της ευρωλίστας, παρά 15 πρόσωπα με σημαντική επαγγελματική ή επιστημονική διαδρομή, αλλά και πολιτικό στίγμα πέρα από τα στενά όρια της ΝΔ. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα η εκ Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, η συμπερίληψη της οποίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις, αλλά και οι πρώην του Ποταμιού Αλέξανδρος Μαλλιάς και Παύλος Εελυθεριάδης. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, δε, μετέδιδαν ότι η πρώτη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου έγινε δεκτή θετικά από κόσμο που δεν ανήκει στην παραδοσιακή εκλογική φάση της ΝΔ, ενώ είναι σαφές ότι η ενεργοποίηση προσώπων πέρα από τα κομματικά όρια ή από τον κόσμο της εργασίας πολλαπλασιάζει και τα κοινά, στα οποία το κόμμα απευθύνεται. 

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη καταγράφουν αυτά τα ανοίγματα, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μια διττή στρατηγική: αφενός «οργανώνει» events, για να φανεί ότι έχει πέρασμα στην Κεντροαριστερά, από την άλλη προσπαθεί να παρουσιάσει τη ΝΔ ως ακροδεξιά, προβάλλοντας π.χ. αναφορές του Μάκη Βορίδη, όπως αυτές που έκανε πρόσφατα στην Κόρινθο. Σημειωτέον, ως προς το πρώτο, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση για συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα από την πρωτοβουλία «Γέφυρες», με ομιλητές τον πανεπιστημιακό Αντώνη Λιάκο, τον Νίκο Μπίστη, τη Μαρία Ρεπούση, τον Κωστή Παπαϊωνάννου, τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου κ.ο.κ., όπου θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα κείμενο που υπογράφουν 80 προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και θα τίθενται υπέρ της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τη ΝΔ και οι δύο στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κενό γράμμα. Ο λόγος είναι ο εξής: συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη, με διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της, αλλά το στίγμα το δίνει ο αρχηγός. Εν προκειμένω, το στίγμα είναι αυτό της υπέρβασης των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών και του «ανοίγματος».  Από την άλλη, προσθέτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε μια φάση που από κόμμα γίνεται παράταξη, αλλά δυσκολεύεται να συγκεράσει τις εσωτερικές απόψεις. Και αυτό καθίσταται εμφανές με το παράδειγμα της διακεκηρυγμένης βούλησης του Μαξίμου να κάνει στροφή προς την…Κεντροαριστερά, την ώρα που ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη για όσα έκανε στην περίπτωση της αντιπαράθεσής του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό, όμως, δεν κράτησε πολύ, μιας και ο κ. Πολάκης βρέθηκε βαλλόμενος από την ΕΦΣΥΝ, ενώ είναι και στο στόχαστρο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «χωνεύουν» πολύ δύσκολα τη «στροφή» προς την Κεντροαριστερά.