Οκτώ εβδομάδες μας χωρίζουν από την ευρωκάλπη και η εικόνα επιστροφής ψηφοφόρων στις αίθουσες όπου μιλά η Φώφη Γεννηματά προκαλεί αισιοδοξία στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για διψήφιο ποσοστό στην κάλπη. Μπορεί αυτό να μην αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στελέχη που πάντως πρόσκεινται στην κ. Γεννηματά εξηγούν ότι η τάση που διακρίνουν στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια είναι πως η πολυδιαφημισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υφαρπάξει στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς και να υπονομεύσει την εκλογική επίδοση του κόμματος, δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική έκβαση των εκλογών. Θεωρούν μάλιστα πως η κακή εκλογική επίδοση που αναμένεται να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα επηρεάσει τα τελικά ποσοστά του κυβερώντος κόμματος και στις εθνικές εκλογές, που εκτιμούν ότι μπορεί τελικά να μην συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Τελευταίος κομματικός σταθμός πριν τις ευρωεκλογές είναι πάντως το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου θα λάβουν το λόγο οι τρεις πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος) ενώ αναμένεται να εκλεγούν τα νέα όργανα (Κεντρική Επιτροπή αλλά και τον νέο Πολιτικό Συμβούλιο) στην προσπάθεια ομογενοποίησης του κόμματος μετά τις τριβές που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών. Στο συνέδριο αναμένεται να κλείσει και το θέμα του Πράσινου Ήλιου αλλά και του αιτήματος πολλών στελεχών ανα την Ελλάδα να επανέλθει το όνομα ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κ. Γεννηματά θα περιλαμβάνει τον πράσινο ήλιο στο ψηφοδέλτιο σε μικρότερο μέγεθος και σε χαμηλότερη θέση από αυτό του ΚΙΝΑΛ. Οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν πάντως από την κ. Γεννηματά στη διάρκεια της ομιλίας της.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις υποψηφιότητες των κκ. Παπανδρέου και Ανδρουλάκη έχουν κλείσει (ο πρώην Πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στην Αχαϊα και αναμένεται να εκλεγεί εκεί χωρίς σταυρό, ενώ ο συνδιεκδικητής της ηγεσίας, κ. Ανδρουλάκης θα επαναναδιεκδικήσει την εκλογή του στην ευρωβουλή), ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της τοποθέτησης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με την κυρία Γεννηματά να μην έχει ακόμη απαντήσει θετικά αλλά με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι η απόφασή της θα καταλήξει εκεί.