Η κύρωσή της από την ελληνική βουλή θα είναι - πιθανότατα - η θρυαλλίδα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων για το 2019 και θα αποτελέσει βέβαια και μια κορυφαία στιγμή στην ελληνική εξωτερική, καθώς, όπως φαίνεται, θα σφραγίσει το τέλος μιας διαμάχης 28 χρόνων με τη γειτονική χώρα. Παραμένει άγνωστο βέβαια, το εάν θα ανοίξει νέες εστίες έντασης, με την πΓΔΜ.

Πάντως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη αυτής της συμφωνίας. Η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου, ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή της γειτονικής χώρας και θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Η διαφαινόμενη χορήγηση αμνηστίας σε όσους βουλευτές συμμετείχαν στα επεισόδια του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2018 συνηγορεί στο ότι στη γειτονική χώρα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζάεφ είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της σύναψης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ενδεχόμενη κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολιτικές εξελίξεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο φάκελος “Σκοπιανό” θα κλείσει εκεί. Αρχικά η ελληνική βουλή θα πρέπει να κυρώσει και το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της διεπιστημονικής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία αλλά και αυτή που αφορά τις εμπορικές χρήσεις των όρων “Μακεδονικός-ο”, καθώς και όλα τα υπόλοιπα θέματα που ορίζει η συνθήκη.

Κι αν το Σκοπιανό μονοπώλησε σχεδόν την εξωτερική πολιτική της χώρας την τελευταία χρονιά, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν σημαντική εστία ενδιαφέροντος για ολόκληρο το 2019. Η Άγκυρα μάλιστα αναμένεται ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο για έρευνες σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου την ώρα που εξακολουθεί να αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κύπρου στα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει η Μεγαλόνησος για έρευνα - ούσα πάντως ιδιαίτερα προσεκτική στο Οικόπεδο 10 όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις η αμερικανική Exxon Mobil. Την ίδια ώρα, οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο παραμένουν καθημερινή πρακτική και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν για ακόμη μια φορά αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, κάτι παραπάνω σχεδόν από ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα. Όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει το ταξίδι για τον Ιανουάριο, σε ημερομηνία που θα βολέψει και τους δυο ηγέτες.

Μουσαφίρηδες δεν θα υπάρχουν βέβαια μόνο στην Τουρκία - αλλά και στην Αθήνα. Η Καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για το πρώτο της ταξίδι στην Αθήνα επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Και μπορεί στην τελευταία της επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2012 να μην είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στεκόταν μπροστά από τα κικλιδώματα που είχαν στηθεί και προστάτευαν την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου από τους διαδηλωτές - το 2019 πάντως είναι επτά χρόνια και δυο μνημόνια μακριά από το 2012 - πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί την κυρία Μέρκελ, σε μια συγκυρία όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος θα έρθει για να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στη συμφωνία των Πρεσπών και την επιβράβευσή της στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για την επιτυχία της.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος της εξωτερικής πολιτικής αφορά τις σχέσεις με την Αλβανία. Μετά την όξυνση που προκάλεσε το επεισόδιο με το θάνατο του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ακολούθησαν οι έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής μειονότητας για την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει τις περιουσίες των ομογενών κατά μήκος της ακτογραμμής  στο Νότιο τμήμα της χώρας για τουριστική αξιοποίηση. Κι όλα αυτά την ώρα που μεταξύ των δυο χωρών έχει παγώσει η διαδικασία χάραξης θαλασσίων ζωνών, ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αλλά και τη διαφωνία του Προέδρου Μέτα. Οι συνομιλίες Κοτζιά - Μπουσάτι έχουν μείνει ξεκρέμαστες - έστω κι αν ο τέως υπουργός Εξωτερικών είχε προαναγγείλει λύση των ελληνοαλβανικών ζητημάτων πριν αποχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τελικά κι εκεί, όπως και στις σχέσεις με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, βρισκόμαστε στη μέση του Χειμώνα…