Αυτό που ξέρουν όλοι οι πολιτικοί είναι ότι μείζονες αποφάσεις δεν μπορούν να προαναγγέλλονται. Ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής ή το αίτημα για παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, από την άλλη μεριά, η πολιτική δύναμη που τη ζητά πρέπει να έχει το προνόμιο του αιφνιδιασμού και να μην αποκαλύψει πολύ νωρίς τα χαρτιά της στον αντίπαλο.

Το Μέγαρο Μαξίμου χθες έσπευσε να προκαλέσει τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής. Δεν είναι κάτι καινούργιο, άλλωστε η ΝΔ ήδη κατέθεσε μια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι το εξάμηνο έχει παρέλθει, η οψιόν μιας νέας πρότασης μομφής παραμένει στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξετάζεται σοβαρά. Οριστική απόφαση, πάντως, δεν έχει ληφθεί και δεν μπορεί, άλλωστε, να είναι άσχετη με το πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Αυτό που λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η σίγουρα η κυβέρνηση δεν είναι εις θέσιν να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το ζήτημα της μομφής. Από εκεί και πέρα, για τις οριστικές αποφάσεις, συνιστούν υπομονή, διασαφηνίζουν, όμως, ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που θα πρέπει, εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, να επιδιώξει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Με βάση την ανάλυση των κινήσεων της ΝΔ, κανείς δεν θα εκπλαγεί, αν το κόμμα εν τέλει καταθέσει για δεύτερη φορά πρόταση μομφής. Θα είναι, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μια κίνηση απολύτως συμβατή με την πολιτεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του τρόπου, με τον οποίο έχει διαχειριστεί το ζήτημα του Σκοπιανού από την αρχή, ανεβάζοντας τους τόνους και καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Προσθέτουν ότι «η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μην επιτρέψει η χώρα στο χάος και στα ερωτηματικά». Διασαφηνίζουν, όμως, ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι η ύστατη επιλογή της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, το πρωτεύον για τη ΝΔ είναι η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη σπεύσει να καταγγείλει την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και για «τέντωμα» του Συντάγματος, με το σενάριο της «κυβέρνησης ανοχής». Κατά τη ΝΔ, δεν νοείται να υπάρξει οιαδήποτε κυβέρνηση, χωρίς ρητή βεβαίωση της εμπιστοσύνης ή έστω της ανοχής της Βουλής προς αυτή. Συνεπώς, το ζήτημα για τη ΝΔ παραμένει: η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης τις 151 ψήφους ή έστω την απαιτούμενη πλειοψηφία για την παραμονή της στην εξουσία. Το ζήτημα για τη ΝΔ, παραμένει, ακόμα και αν κατατεθεί πρόταση μομφής και δεν τελεσφορήσει. Πολλώ δε, εφόσον γίνει πρόταση μομφής, η κυβέρνηση αποτύχει, όμως, να «πάρει» 151 ψήφους.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ δεν είναι μόνο οι κινήσεις που κάνει το Μαξίμου, αλλά και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως π.χ. το Ποτάμι που επιμένει ότι μπορεί να ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πολλώ δε σε σενάριο «ψήφου ανοχής».