Η επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου είχε προγραμματιστεί και είχε αναβληθεί δύο φορές, τη μία λόγω καιρού, την άλλη λόγω των πολιτικών εξελίξεων που προκλήθηκαν μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, πήρε τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, χθες το απόγευμα, την ώρα που όλα κινούνται στον ρυθμο της Συμφωνίας των Πρεσπών που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια προς συζήτηση και κύρωση. Όλοι περίμεναν, δε, σε μια δήλωση που θα έκανε μπαίνοντας στο Electra Palace, αν θα γίνονταν…σοφότεροι ως προς το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην απάντησε ευθέως σε αυτή την απορία, έδωσε, όμως, το στίγμα της παρουσίας της ΝΔ στην κοινοβουλευτική συζήτηση που θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες.  «Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και υπόλογοι, βέβαια, στην ιστορία για τις αποφάσεις, τις οποίες θα πάρουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους, τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει. Η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία και θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε ακόμα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο και της μομφής. 

Είνια σαφές ότι τον τελευταίο λόγο για τις κινήσεις του κόμματος τις έχει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Και, υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι αυτή τη στιγμή, μια πρόταση μομφής δεν θεωρείται διόλου απίθανη, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει κλειδώσει κιόλας 100%. Οι απορίες, λοιπόν, θα λυθούν λογικά εντός της μέρας. Άλλωστε, στις κλειστές συσκέψεις της οδού Πειραιώς τις τελευταίες μέρες έχουν εκτεθεί επιχειρήματα υπέρ και κατά μιας πρότασης μομφής. Αφενός, μια τέτοια πρόταση, ακόμα και αν έχει ρεαλιστικά μηδενικές πιθανότητες να γίνει δεκτή, κλιμακώνει την κοινοβουλευτική πίεση στην κυβέρνηση και δείχνει ότι η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί η κύρωση της Συμφωνίας, ενώ από την άλλη κλιμακώνει και την πίεση προς τους βουλευτές που θέλουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη, είναι σαφές ότι η μομφή δεν θα συνοδεύεται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενώ, ακόμα, μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και με «πλειοψηφία-κουρελού», όπως το έλεγε η ΝΔ.