Σκληραίνει την κόντρα του με τη ΝΔ ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, δημοσιοποιώντας απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με την καταγγελία δανειακής σύμβασης της ΝΔ από μεγάλη συστημική τράπεζα.

O κ. Καμμένος, με δήλωσή του απευθύνει πέντε ερωτήματα προς τη ΝΔ, δημοσιοποιώντας παράλληλα την τελευταία σελίδα της απόφασης του Πρωτοδικείου. Από νομικούς κύκλους, βέβαια, γεννάται σε αυτό το σημείο το ερώτημα, πώς ο κ. Καμμένος είχε πρόσβαση στην εν λόγω απόφαση, μιας και αυτή κοινοποιείται μόνο στους διαδίκους, δηλαδή στην τράπεζα και στη ΝΔ, αλλά και σε όποιον άλλο έχει έννομο συμφέρον, κατόπιν αίτησής του.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της χθεσινής του ομιλίας στη Βουλή, ο κ. Καμμένος απευθύνει πέντε ερωτήματα προς τη ΝΔ:

«Κύριε Μητσοτάκη έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 2674 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με ενάγουσα συστημική τράπεζα και εναγόμενη τη Νέα Δημοκρατία;

Δεύτερο ερώτημα: Η απόφαση αφορά τη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας για τα δάνεια των κομμάτων; Υπάρχει στο φάκελο της εισαγγελικής έρευνας; Αν όχι, ποιοι την έχουν αποκρύψει μέχρι σήμερα; Τα ποσά που έχουν επιδικαστεί σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας ποια είναι ακριβώς; Αυτά που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη απόφαση; Ή υπάρχουν και άλλα ποσά από άλλες τράπεζες;

Τρίτο ερώτημα: Γιατί καθυστερεί η εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας με συντηρητική κατάσχεση, που μπορεί να επιβληθεί με αυτή την απόφαση, για δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, που πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Ποιοι φροντίζουν για την καθυστέρηση των απαιτήσεων αυτών; Υπάρχουν ευθύνες για αυτούς; Και αν υπάρχουν, θα καταλογιστούν;

Τέταρτο ερώτημα: Την ώρα που ο ελληνικός λαός υφίσταται τις κατασχέσεις των τραπεζών, είτε ως επιχειρηματίας, που για επιχειρηματικά δάνεια των 5000 ευρώ κλείνουν επιχειρήσεις και απολύονται άνθρωποι, είτε με κατασχέσεις περιουσιών για 1500 και 2000 ευρώ, είναι δυνατόν να πάρει στην πλάτη τα 150 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία υπάρχει τελεσίδικη απόφαση;

Πέμπτο ερώτημα: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει, μέσω γνωστού δικηγορικού γραφείου, τη σύσταση fund για την εξαγορά της απαίτησης του δανείου, έναντι ευτελούς ποσού, με ζημιά της τράπεζας, αλλά και του ελληνικού λαού, που έχει πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;»

Τα ερωτήματα του κ. Καμμένου έρχονται περίπου δύο μήνες μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει από δημοσιεύματα για «δέσμευση των λογαριασμών της ΝΔ», μετά από την εν λόγω απόφαση. Τότε, είχε δημιουργηθεί αναταραχή, η οποία, όμως, είχε καταλαγιάσει μετά από απάντηση κύκλων της τράπεζας ότι «η απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι προσωρινά εκτελεστή, από τη στιγμή που είναι ακόμα πρωτόδικη».

Απόφαση προσωρινά εκτελεστή, εν προκειμένω, θα σήμαινε δέσμευση λογαριασμών του κόμματος, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες εμπράγματες εγγυήσεις, όπως π.χ. ένα ιδιόκτητο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΝΔ, αλλά και από τον τραπεζικό χώρο, πάντως, μετά την καθαρογραφή και την κοινοποίηση της απόφασης του Πρωτοδικείου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Νέα Δημοκρατία: Ο Καμμένος υπήρξε - δυστυχώς - βουλευτής της ΝΔ

Με αιχμές κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ, απαντά η Πειραιώς.  «Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει στον κ. Καμμένο ότι επί πολλά χρόνια υπήρξε -δυστυχώς- βουλευτής της. Ήταν τότε που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να εκλιπαρεί τους αρχηγούς της για ένα υφυπουργείο. Δηλαδή η καρέκλα, όπως και σήμερα. Ενημερώνουμε τον κ. Καμμένο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εξυγιάνει πλήρως τα οικονομικά της. Θα του συστήναμε, ωστόσο, να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και, κυρίως, νηφαλιότητα το οριστικό πολιτικό του τέλος».