Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υποψήφιο για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν το 2019, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και με τον έτερο ενδιαφερόμενο Άλεξ Στουμπ, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, χθες στο Σάλτσμπουργκ, είχαν έναν ενδιαφέροντα συμβολισμό. Ήταν αφενός εκτός του αρχικά ανακοινωθέντος προγράμματος, αλλά αφετέρου καταδεικνύει και το ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μια σημαντική μονάδα στο νέο παζλ της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Όπως, άλλωστε, είναι σε θέση να γνωρίζει τοReader.gr, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ οι ευρωβουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν την έκθεση της ευρωβουλευτού Σαργκεντίνι για παραπομπή της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο με επίκληση των διατάξεων του Άρθρου 7, συζητηθηκε αρκετά σε κεντροδεξιούς κύκλους στις Βρυξέλλες ως «αποφασιστική στάση», την ώρα, δε, που το ΕΛΚ δεν είχε αποκρυσταλλώσει την τελική του στάση και ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας μια μέρα πριν την ψηφοφορία. 

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί είναι που, με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τη ΝΔ. Για έναν ακόμα λόγο δε: σε μια περίοδο που το ΕΛΚ δεν έχει τόσους πολλούς πρωθυπουργούς στις τάξεις του, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται ως το δυνάμει κυβερνών κόμμα μετά τις ελληνικές εκλογές, όποτε αυτές και αν λάβουν χώρα. 

Είναι, συνεπώς, σαφές ότι και οι δύο προαναφερθείσες συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τους κ.κ. Βέμπερ και Στουμπ εντάσσονται σε αυτό το προεκλογικό σκηνικό, με τους δύο ενδιαφερομένους για το χρίσμα του ΕΛΚ να βολιδοσκοπούν τα μέλη του κόμματος. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να προταθεί από δύο κόμματα-μέλη του ΕΛΚ από διαφορετικές χώρες. Έτσι, ο κ.Μητσοτάκης έχει μια θερμή πολιτική σχέση με τον κ. Βέμπερ, ο οποίος πολλές φορές τον έχει παρουσιάσει στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως «τη μεγάλη ελπίδα του ΕΛΚ» για τις εκλογές στην Ελλάδα, από την άλλη, ο «στριφνός» Φινλανδός Άλεξ Στουμπ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα από τις συγκρούσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup του 2015, θα ήθελε στήριξη από τη ΝΔ, αν αποφάσιζε να κατέβει, επενδύοντας και στην «αντίστιξη» να στηριχθεί ένας Φινλανδός από ένα ελληνικό κόμμα. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χθες το βράδυ συνέφαγε με τον επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για το ΕΛΚ, τον Ιρλανδό Ντάρα Μέρφι, με τον οποίο η ΝΔ διατηρεί άρτιες σχέσεις, ενώ παρόντες στο εν λόγω δείπνο ήταν και δύο σχετικά νέα πρόσωπα στο στερέωμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που, όμως, έχουν την αποστολή να επανεκκινήσουν τα κόμματά τους: ο Λοράν Βοκιέ, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών που αναζητούν πολιτικό στίγμα στις συνθήκες κυριαρχίας του ντουέτου Μακρόν-Λε Πεν στη Γαλλία, αλλά και ο Ισπανός σαραντάρης Πάμπλο Κασάδο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μαριάνο Ραχόι στην ηγεσία του φθαρμένου Λαϊκού Κόμματος, επιδιώκοντας να προσδώσει στον λόγο του κόμματος νέα στοιχεία και να διαμορφώσει έναν νέο ριζοσπαστισμό για την ισπανική Κεντροδεξιά.