Ο Donald Τραμπ μπορεί να στέλνει τα συγχαρητήρια του για την κύρωση αλλά και την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την ίδια στιγμή πάντως Αθήνα και Σκόπια αγωνιούν για την σωστή εφαρμογή της συνθήκης. Η εγκύκλιος που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σε όλους τους δημόσιους φορείς, υπενθυμίζει πως εδώ και μία εβδομάδα η επίσημη χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας γειτονικής χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» και οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το κράτος και τα όργανά του θα είναι «κυβέρνηση/υπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Μακεδονίας».

Όλα αυτά λίγες μέρες αφότου ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε πως τον δικό του χώρο ευθύνης δεν πρόκειται να αναρτηθεί καμιά πινακίδα με χρήση του όρου βόρεια Μακεδονία. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ανησυχεί για την προοπτική μη τήρησης της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, την ώρα που θα πρέπει να επιτηρεί την πλήρη εφαρμογή της από τα Σκόπια. Εάν η ελληνική πλευρά δεν τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία, τότε γειτονική χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία. Και αυτό είναι κάτι που η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται επίσης ότι παύουν οριστικά να ισχύουν τόσο η χρήση της παλαιάς συνταγματικής ονομασίας της γείτονος χώρας όσο και το πΓΔΜ. Όπως επίσης παύει να ισχύει και το «Μνημόνιο Πρακτικών Μέτρων» στηριζόμενο στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, βάσει του οποίου η χώρα μας αποδεχόταν έγγραφα της βορείου γείτονος με την παλιά συνταγματική ονομασία της, επιθέτοντας σε αυτά σφραγίδα «αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ». Παράλληλα, οι ελληνικές αντιπροσωπείες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν άμεσα όταν δεν εφαρμόζεται η ορθή χρήση του ονόματος και των ορολογιών της Συμφωνίας. Σε περίπτωση δε λανθασμένης αναφοράς από τρίτο κράτος ή διοργανώτρια αρχή ή γραμματεία, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιδρά με επίκληση της Συμφωνίας είτε από κοινού με τη βόρεια γείτονα είτε ξεχωριστά.

Το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κύρωσε χθες ομόφωνα η βουλγαρική βουλή, παρουσία του προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι. «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική για την Συμμαχία. Η Βουλγαρία υποστηρίζει με συνέπεια, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έχει αναλάβει τη δέσμευση να εργαστεί, με σκοπό να ενθαρρύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, που αποσκοπούν στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, στη Βουλή, πριν την κύρωση του Πρωτοκόλλου. Τόνισε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στην υλοποίηση των αναγκαίων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την προσχώρηση της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένα νέο στάδιο στις σχέσεις μας. Πρωταρχική σημασία έχουν τώρα η βελτίωση των υποδομών και η κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους μελλοντικούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι οικονομίες των δύο χωρών μας» δήλωσε ακόμα η Ζαχάριεβα.