Το αυθημερόν ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, στο Trauenberg της νοτιανατολικής Βαυαρίας, θα είναι το πρώτο του για το 2019. Εκεί, στο μοναστήρι Seeon, το οποίο κάποτε λειτουργούσαν Βενεδικτίνοι καλόγεροι λαμβάνει χώρα ένα σημαντικό event εδώ και δεκαετίες: η ετήσια σύναξη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ενόψει της νέας χρονιάς. Έτσι και φέτος, η ετήσια σύναξη για τους 46 βουλευτές του κόμματος στην Bundestag, τους Ευρωβουλευτές και άλλα κορυφαία στελέχη ξεκινά σήμερακαι θα ολοκληρωθεί μεθαύριο

Φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόσκληση για να μιλήσει σε αυτό το καθιερωμένο event της γερμανικής πολιτικής, ενώ ο άλλος διεθνής καλεσμένος ήταν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βάραντκαρ. Κεκλεισμένων των θυρών, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σήμερα την ευκαιρία να αναπτύξει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα στη χώρα, για την κατεύθυνση, στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και να απαντήσει στις ερωτήσεις των στελεχών του κόμματος. 

Παρόντες μεταξύ άλλων στο Seeon, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, στενός πολιτικός σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών στην Bundestag, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι. 

Βεβαίως, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Seeon έρχεται σε ένα κρίσιμο timing, λίγο πριν την έλευση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, με φόντο το Σκοπιανό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης να βρεθεί αντιμέτωπος και με ερωτήσεις για το Σκοπιανό σήμερα στη Βαυαρία. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, όμως, η στάση του κόμματός του δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ συνεργάτες του θυμίζουν ότι η ΝΔ έχει ενημερώσει τους διεθνείς της εταίρους για τη στάση της ήδη από τις πρώτες, προκαταρκτικές συζητήσεις που γίνονταν, στο τέλος του 2017. Από την άλλη, όμως, ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να καλλιεργήσει έτι περαιτέρω τη σχέση του με τον γερμανικό παράγοντα, ποντάροντας στη στενή επαφή του με τον κ. Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογράψει την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ, ενώ και αυτός με τη σειρά του ήρθε προ εβδομάδων στο συνέδριο της ΝΔ, στην Αθήνα. 

Κάπως έτσι και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, για τη ΝΔ είναι κρίσιμο να υπάρχει μια ισορροπία στη σχέση με το Βερολίνο. Διότι, μπορεί η στάση του κόμματος να μην αλλάξει σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, παρά τις διαφορετικές βουλές της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον γίνει πρωθυπουργός θα αποδυθεί σε μια επιχείρηση πειθούς των εταίρων μας-του Βερολίνου προεξάρχοντος-ότι μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους, αλλά και των αγορών, προς την Ελλάδα, μέσα από ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόσκληση και για την επίσης κεκλεισμένων των θυρών Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που γίνεται, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Φεβρουαρίου στην βαυαρική πρωτεύουσα, όπου και, εκτός απροόπτου και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, θα πάει, όπως και πέρυσι.