Δεν αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στα ψηφοδέλτια τόσο των εθνικών εκλογών όσο και των ευρωεκλογών θα κατέβει με τον τίτλο του, δηλαδή ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Παρ’ όλα αυτά στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να αναζητηθούν τρόποι ώστε η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές δυνάμεις να αποτυπωθεί στην πορεία προς τις κάλπες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αναφορές στα δελτία Τύπου της προεκλογικής περιόδου στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικοί Πολίτες είτε σχετικές προσκλήσεις στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής όλων των συμπορευόμενων δυνάμεων του αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Πάντως στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην σύμπλευση των κεντροαριστερών δυνάμεων θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα πως η προσπάθεια για διεύρυνση δεν είναι επιπόλαιη ή προσωρινή αλλά αποτελεί πολιτικό και στρατηγικό αφήγημα του ίδιου και της κυβέρνησής του. Οι αναφορές στην κεντροαριστερή διεύρυνση θα πλαισιώσουν ουσιαστικά και το καλωσόρισμα στο υπουργικό των δύο πασοκογενών στελεχών που έχουν δεχθεί κριτική ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πολεμική που έκαναν στο παρελθόν στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό θα είναι και μία έμμεση απάντηση σε όλους όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ -πρωτίστως κομμάτι των 53- εκφράζουν επιφυλάξεις ή ακόμη και ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής των προσώπων αλλά και για το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά ως κεντρική προτεραιότητα. Είναι ενδεικτική άλλωστε η αρθρογραφία του Νίκου Φίλη ο οποίος σημειώνει ότι το άνοιγμα θα πρέπει να είναι αμφίπλευρο και στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων και προς το κέντρο και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον πως την Δευτέρα θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της η «Γέφυρα», η Πρωτοβουλία Πολιτών που συλλέγει υπογραφές προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, που θα συνοδεύουν κείμενο-διακήρυξη υπέρ της αναγκαιότητας συγκρότησης ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού μετώπου. Το κείμενο θα υπογράφουν στελέχη του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των κοινωνικών κινημάτων.