«Εκφράζουμε κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να εκφράσει στον πολιτικό χώρο» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν τον πτοούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν σταθερά το κόμμα του, εκτός Βουλής και σημείωσε: «Προφανώς οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες. Αλλά έχουμε και τις δημοσκοπήσεις που γίνονται ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού - οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές - και εκεί το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη».

Σχετικά με διαφορετικές από τη δική του, τοποθετήσεις βουλευτών του Ποταμιού, ο επικεφαλής του κόμματος υπογράμμισε πως «όλοι οι βουλευτές συμφωνούν στην αυτόνομη πορεία και όλοι συμφωνούν με τις πολιτικές μας προτεραιότητες».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν αρνήθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες, τονίζοντας πως «το κάθε στέλεχος μπορεί να έχει τις απόψεις του» ξεκαθαρίζοντας όμως πως «τις αποφάσεις τις παίρνει το συνέδριο». Και συνέχισε: «Οφείλουμε βέβαια να έχουμε έτοιμες τις προτεραιότητές μας για μια κυβερνητική συνεργασία την επόμενη ημέρα. Η απόφαση μας είναι ότι στηρίζουμε μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή προοδευτική διακυβέρνηση που θα συμφωνήσει με τις προτεραιότητές μας».

Αναφερόμενος στα όσα είπαν στο συνέδριο του Ποταμιού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν δίνει και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτά που είναι για το καλό της χώρας.

Τέλος, στις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση του Ποταμιού για την υπόθεση Παπαντωνίου και τις πολιτικές ευθύνες εκείνης της περιόδου, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα και πώς το βλέπει το Ποτάμι. Εμείς θεωρούμε τον εκσυγχρονισμό και τα χρόνια του Σημίτη, ωφέλιμα για τη χώρα. Ήταν η περίοδος που η χώρα σταθεροποιήθηκε, η χώρα είχε μια ευρωπαϊκή πορεία και μπήκε στο ευρώ. Αυτά είναι πολύ μεγάλα επιτεύγματα τα οποία τα έχει πετύχει ο πρωθυπουργός Σημίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη ανάγνωση εκείνης της περιόδου. Λέει ότι ήταν μια κακή περίοδος, ο εκσυγχρονισμός, είναι κακιά λέξη ο «εκσυγχρονισμός». Για μιας είναι και καλή λέξη και καλή περίοδος. Άλλο αυτό και άλλο η τόλμη μας να λέμε ότι όλοι θα πρέπει να δίνουν πολιτικές απαντήσεις και για τα κακά και για τα καλά που συμβαίνουν στην περίοδό τους».