«Ποιος σκότωσε το Ποτάμι; 222.000 ψηφοφόροι ζητούν απάντηση για το ποιος θέλησε να μας φιμώσει;», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στους αποχωρήσαντες από την ΚΟ του κόμματος, που την «καταδίκασαν» σε διάλυση. Ο ίδιος μάλιστα, υποσχέθηκε να καταθέσει στοιχεία την επόμενη εβδομάδα για τον υπαίτιο.  

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που μίλησε ως ανεξάρτητος βουλευτής, για την ίδια τη Συμφωνία σημείωσε «Όταν η χώρα αλλάξει όνομα και ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία, αυτό που θα καταλαβαίνει κάποιος ξένος είναι ότι υπάρχουν και οι άλλες Μακεδονίες. Η Συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα. Αν η χώρα είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ή η κυβέρνηση μας καλούσε όλους θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεγάλο κέρδος όμως είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες τη σύνθετη ονομασία».

Κάλεσε μάλιστα, όποιον αμφισβητεί την άποψη αυτή «βρείτε μου έναν κορυφαίο αναλυτή που να λέει ότι χαμένοι από τη Συμφωνία είναι οι Έλληνες». Ο ίδιος εξήγησε «Τους υποχρεώνει να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία. Υποχρεώνει να ξηλώσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και μάλιστα με τροποποίηση του Συντάγματός τους». Ακόμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε «Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς. Όλοι οι σύμμαχοί μας, θα είναι απέναντι στην Ελλάδα αν αρνηθούμε αυτή τη συμφωνία. Θα χαίρονται μόνο Τούρκοι και Ρώσοι». 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μάλιστα, σημείωσε ότι αν δεν ήταν απαίτηση των Δυτικών, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλλει αλλαγή του ονόματος της γείτονος χώρας. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε: «Δεν θα υπάρξει βελτίωση της Συμφωνίας. Τότε γιατί αυτές οι εξαλοσσύνες και η στήριξη των συλλαλητηρίων; Θέλω να πω ευθέως στον Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι θέλουν την ψευδαίσθηση του απόλυτου. Δεν θέλουν ηγέτη που θα μιλά για συμβιβασμούς. Η αρετή του ηγέτη όμως είναι η θυσία. Θυσιάζω ψήφους και χειροκρότημα αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα».Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης και πάλι απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε «Κατηγορείται την κυβέρνηση για την στάση των αστυνομικών την Κυριακή. Πόσο ΣΥΡΙΖΑ ποια;»

 Τέλος, χαρακτήρισε «προσβλητική» τη στάση του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο της Κεντροαριστεράς.