«Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες είναι η πρόταση της Κεντροαριστεράς για το αύριο», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με άρθρο του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα υπό τον τίτλο «Νέα Κεντροαριστερά με σαφές στίγμα».

Όπως εξηγεί, «το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της νέας Κεντροαριστεράς πρέπει να συγκροτηθεί μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, Αριστεράς-Δεξιάς, ευρωπαϊσμού-αντιευρωπαϊσμού».

Εκτιμά ότι η εκλογή επικεφαλής από τη βάση «μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις αναζωογονητική διαδικασία για την προοδευτική παράταξη», ενώ «οι ανοιχτές διαδικασίες δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται στις τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται για να υπερβεί η χώρα την κρίση, στο κράτος, στην Δικαιοσύνη, στη λειτουργία της αγοράς και στο πολιτικό σύστημα.

Μαζί με αυτές τις αλλαγές θέτει ως προτεραιότητες μιας κεντροαριστερής προοδευτικής πολιτικής «προοδευτικές λύσεις για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση και όχι αύξηση των έμμεσων άδικων φόρων, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας - κράτους και δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάνει λόγο για την διαμόρφωση εντός της ελληνικής κοινωνίας δύο ισχυρών αντίθετων δυνάμεων με έναν αριθμό πολιτών να «καθοδηγείται στην αντιπολίτευσή του από έναν υπεραπλουστευτικό φανατισμό» και έναν άλλο να «ζει ακόμα με το όνειρο της νίκης κατά των "Ευρωπαίων τοκογλύφων"».

«Σ' αυτό το κλίμα, για να υπερβούμε το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ανάμεσα στο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί κατευθείαν στη ΝΔ και το αντιευρωπαϊκό ρεύμα που οδηγεί σε εθνικολαϊκιστές απαιτούνται προοδευτικές ανατροπές. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Για τη νέα κεντροαριστερά με την προοδευτική πολιτική στο προσκήνιο», καταλήγει στο άρθρο του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.