Μια ακόμα προσπάθεια «θεσμοθέτησης» της «κατεύθυνσης» της Συνταγματικής Αναθεώρησης για την επόμενη Βουλή επεχείρησε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας. 

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση υπήρχε από χθες μια σημαντική εκκρεμότητα: πώς θα είναι τα ψηφοδέλτια, με τα οποία οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος; Η εμπειρία από τις προηγούμενες αναθεωρήσεις ήθελε τη διαμόρφωση ενός ονομαστικού ψηφοδελτίου, με αναγραφή των προτεινομένων προς αναθεώρηση άρθρων, όπου οι βουλευτές ψήφιζαν κατά το δοκούν, χωρίς, όμως, να αποκρυσταλλώνεται καμία «κατεύθυνση» για την αναθεωρητική Βουλή.

Αυτό, όμως, είναι αυτό ακριβώς που επιζητεί η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Νίκος Βούτσης έθεσε το ζήτημα της αναγραφής «κατεύθυνσης» στα ψηφοδέλτια, ανάλογα με την πρόταση των κομμάτων, σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Η Βουλή, συνεπώς, παρά τις έντονες αντιδράσεις και την αποχή κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία αποφάσισε με σχετική πλειοψηφία (αθροίζοντας και ανεξάρτητους βουλευτές) να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν οι βουλευτές να αναθεωρηθεί αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να προσδώσει η επόμενη Βουλή. 

Το κατά πόσο αυτό δημιουργεί ισχυρή δεσμευτικότητα, πάντως, άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο κ. Βούτσης. «Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δεσμευτικότητας με την επόμενη Βουλή, αλλά η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο αφού μεσολαβεί ο λαός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι σαφές, δε, ότι η «κατεύθυνση» που αποφάσισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο, θα δεσμεύει το ίδιο το κόμμα και όχι, γενικώς, την επόμενη Βουλή. 

Από τη μεριά της η ΝΔ, πάντως, επιμένει ότι ο προκαθορισμός «κατεύθυνσης» της αναθεώρησης από την προτείνουσα (σ.σ. την νυν) Βουλή είναι μια «καινοφανής θεωρία», όπως είπε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κώστας Τασούλας, ενώ μένει να φανεί και η αντίδραση του κόμματος ως προς τα του ψηφοδελτίου.