Ομολογουμένως, από χθες το απόγευμα η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα μονοπωλεί το ενδιαφέρον, πλην όμως σήμερα θα λάβει χώρα και το καθοριστικό ραντεβού των κ. Τσίπρα και Καμμένου για το μέλλον της συνεργασίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα στη ΝΔ παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα γύρω από την επίσκεψη της Καγκελαρίου, αλλά, παράλληλα, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο κρίσιμο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων.

Αρχής γενομένης από την επίσκεψη Μέρκελ, μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου η συνομιλία που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι, στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με το Σκοπιανό να είναι κάτι που χωρίζει τις δύο πλευρές, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της Καγκελαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η Καγκελάριος γνωρίζει τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, αλλά και ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά με την ίδια γλώσσα μέσα και έξω. Με άλλα λόγια, και με δεδομένο τα περί, επιτελείς της ΝΔ εννοούν ότι ιδιωτικώς ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει άλλα από αυτά που λέει σε δημόσιο βήμα, πολλώ δε στο βήμα της Βουλής. Για τα περί «ανταλλαγής Σκοπιανού συντάξεων», ακόμα, η χθεσινή απάντηση της Καγκελαρίου κανέναν δεν εξέπληξε στην οδό Πειραιώς.  Παράλληλα, από τη ΝΔ διαμηνύουν ότι ουδεμία πίεση υπάρχει προς τη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ χθες το βράδυ πηγές της ΝΔ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις Μέρκελ, αφενός ως προς το ότι κατανοεί την αντίθεση μεγαλου μέρους του ελληνικού λαού, αφετέρου ότι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση να αλλάξει την άποψη του κ. Μητσοτάκη. Και από ευρωπαϊκές πηγές προκύπτει ότι, καίτοι δυσανάλογη της ευρωπαϊκής πλειοψηφίας, η θέση της ΝΔ είναι σαφής και κατανοητή στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, το ΕΛΚ έχει τηρήσει διακριτική στάση στο ζήτημα, μιας και, μεταξύ άλλων, ποντάρει στον κ. Μητσοτάκη, τόσο λόγω της εκλογικής του ανόδου, όσο και λόγω του ότι λειτουργεί στους κόλπους του ως «αντίβαρο» στην πτέρυγα των κ.κ. Κουρτς και Όρμπαν. Στο επίκεντρο, τέλος, θα βρεθούν και τα ζητήματα της οικονομίας, με τον κ. Μητσοτάκη να περιγράφει αναλυτικά το οικονομικό του πρόγραμμα. 

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Και μπορεί το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ να είναι σημαντικό μεν, αν και όχι αποφασιστικής σημασίας για το Σκοπιανό, στη ΝΔ περιμένουν τις σημερινές εξελίξεις από τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, για να δουν πού θα κάτσει η μπίλια. Επί της ουσίας, όμως, για τους επιτελείς της οδού Πειραιώς, δεν αλλάζουν και πολλά: είτε μείνει ο κ. Καμμένος στη θέση του, είτε ο κ. Τσίπρας πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και καταφέρει να βρει μια πλειοψηφία 151 βουλευτών, για τη ΝΔ η εν λόγω κυβέρνηση είναι θνησιγενής και άρα έχει σαφή ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών της ΝΔ, η κυβέρνηση, ουσιαστικά, έχει «τελευτήσει τον βίο της» και διαχειρίζεται το διαφαινόμενο πολιτικό της τέλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, δε, ήδη μιλήσει το για το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης-κουρελού», καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των βουλευτών που θα τον στηρίξουν, επειδή «αίφνης είδαν το φως το αληθινό», όπως λένε γαλάζια στελέχη. Μια τέτοια κυβέρνηση, σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, θα έχει περιορισμένο ορίζοντα και από νωρίς θα είναι αντιμέτωπη με τεράστιες πιέσεις, με μόνη συγκολλητική ουσία, προφανώς, το να βρεθούν οι βουλευτές που θα τη στηρίξουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στο σενάριο που ο κ. Καμμένος δεν ανατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάντως, στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα μετρά αντίστροφα, με δεδομένο ότι το κόμμα του κ. Καμμένου είναι «σμπαράλια».

Όποιο κυβερνητικό σχήμα και αν προκύψει μετά τη συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου, συνεπώς, θα είναι για τη ΝΔ ένα «απεγνωσμένο σχήμα», το οποίο θα έχει σαφή ορίζοντα: η πλειοψηφία των επιτελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχήμα δεν πάει πέρα από τις εκλογές του Μάιου, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτυπωθεί μια καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, σε εκλογές τον Οκτώβριο, να «ξεφύγει» η διαφορά. Σημειωτέον, στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία και την επίδραση της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται στην οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται χθες το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με φόντο τις εξελίξεις για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.