Τον «γόρδιο δεσμό» των κόκκινων δανείων προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση προωθώντας μία φόρμουλα που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες και συγχρόνως θα διασφαλίζει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

H χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι υπάρχει διάθεση από όλα τα μέρη ώστε να υπάρξουν βήματα σύγκλισης κι εξ αυτού του λόγου τις επόμενες ημέρες θα γίνει και νέο ραντεβού.

Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά καθώς ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το διάδοχο νομικό πλαίσιο για τον νόμο Κατσέλη, σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχει βρεθεί μία λύση για τα κόκκινα δάνεια που θα ικανοποιεί τόσο την κυβέρνηση, όσο και τις τράπεζες χωρίς να αποκλείει κανείς τον παράγοντα «θεσμοί» που παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ισορροπήσει μεταξύ των προτάσεων που καλύπτουν τις τράπεζες διασφαλίζοντας ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια για την πρώτη κατοικία. Σ’ αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης, τραπεζιτών και θεσμών με κοινό τόπο ασφαλώς ότι από την οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς οι μπαταχτσήδες.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, θεωρώντας ότι η προστασία της λαϊκής κατοικίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής της πολιτικής. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει όλους τους προηγούμενους μήνες μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και σ’ αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και στο εσωτερικό της υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για το εύρος των υπό προστασία οφειλετών. Ο αρμόδιος για τις τράπεζες, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εμφανίζεται να επιθυμεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας να αφορά σχεδόν όλους τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια αλλά και εισοδήματα έως 35.000 ευρώ. Η άποψή του όμως φαίνεται πως δεν είναι η κρατούσα καθώς οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Λιάκος λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις πρωτίστως των θεσμών που επιθυμούν ταχεία λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για το τραπεζικό σύστημα.

Το Μαξίμου βρίσκεται σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» και με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει όλα τα σενάρια που τροφοδοτούν συζήτηση γύρω από πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.