Τι κοινό έχουν οι Τζωρτζ Σόρος και Γιάννος Παπαντωνίου; Για το Μέγαρο Μαξίμου τίποτα, για την αντιπολίτευση πολλά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να σπάσει τον κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο την εγκλώβισε η αντιπαράθεση Κοτζιά/Καμμένου με τις γνωστές συνέπειες, όμως η Νέα Δημοκρατία επιμένει γνωρίζοντας πως η συντήρηση του θέματος επιβραδύνει την επούλωση των ενδοκυβερνητικών πληγών.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού της υπόθεσης Παπαντωνίου με δήθεν καταγγελίες του Π. Καμμένου ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος και επί της ουσίας υπονοεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού διότι θεωρεί ότι η προφυλάκιση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων για υποθέσεις που διερευνώνται δικαστικά.

Η κυβέρνηση επιδιώκει βεβαίως να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου θυμίζοντας ότι η ίδια αξιοποίησε τα ευρήματα από την λίστα Λαγκάρντ που επεχείρησαν να θάψουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι με πρωταγωνιστή -όπως λένε- του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εκ παραλλήλου όμως προσπαθεί να γυρίσει σελίδα στην ατζέντα. Μεσούσης της εβδομάδας έγινε προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση γύρω από την Συνταγματική Αναθεώρηση, κεφάλαιο ιδιαίτερης βαρύτητας για το Μαξίμου καθώς για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς έχει τη δυνατότητα να αφήσει το αποτύπωμά της σε αναθεωρητική διαδικασία. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου από την διάλυση της Βουλής καθώς η πρόταση την οποία τείνει να υιοθετήσει προβλέπει αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στην Βουλή έως ότου επιτευχθεί η ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Έως τότε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά καθώς θα προβλέπεται παράταση της θητείας του.

Το σενάριο περί εκλογής του Προέδρου από το εκλογικό σώμα εφόσον έχουν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες στη Βουλή, έχει υποχωρήσει αισθητά καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει καταστάσεις διαρχίας όπως επίσης και κατηγορίες περί αλλαγής του πολιτεύματος από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός δίνει πλέον εκ των πραγμάτων βαρύνουσα σημασία και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ήδη προετοιμάζει το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη μέσα στον Νοέμβριο για επίσημη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι εξ αυτού του λόγου επεδίωξε να “φρενάρει” και την διαδικασία για την επέκταση των χωρικών υδάτων που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένταση με την Άγκυρα. Το θέμα πάντως πιθανότατα να απασχολήσει την συνάντηση των δύο ηγετών.

Συγχρόνως η Αθήνα προετοιμάζει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις 7 Δεκεμβρίου στην Μόσχα για την επίσημη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι τρωθείσες σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή την επέλαση των Ρώσων διπλωματών. Θέμα επίσης συνδεδεμένο με το Μακεδονικό.

Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη ότι θα έχει την δυνατότητα να “πανηγυρίσει” για την αναμενόμενη απόφαση της Κομισιόν σε σχέση με την μη περικοπή των συντάξεων. Κάτι που θα αποτυπωθεί εντός Νοεμβρίου με την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει τον Νόμο για τις μειώσεις στις συντάξεις και την προσωπική διαφορά.