Όσοι περίμεναν από τον Νίκο Κοτζιά να προχωρήσει μετά την παραίτησή του από το ΥΠΕΞ σε... επανάσταση της κίνησης «Πράττω» και να απειλήσει αυτή, ωσάν μικρότερος από τους ΑΝΕΛ κυβερνητικός εταίρος, τη συνοχή της κυβέρνησης, έκαναν σίγουρα μεγάλο λάθος. Στρατηγικής σημασίας, αφού ο παραιτηθείς πλέον υπουργός δείχνει μεν αποφασισμένος να πολεμήσει για το δίκιο που θεωρεί ότι έχει «από μέσα», αλλά θα πάει θεσμικά μέχρι τέλους.

Οι δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του «Πράττω» το δείχνουν ανάγλυφα. Όμως, αφενός πέταξε το γάντι στο Μαξίμου, ζητώντας τη δημοσιοποίηση της εννιασέλιδης - όπως αποκάλυψε - επιστολής παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό. Αφετέρου «κάρφωσε» ξανά τον Πάνο Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ΥΠΕΞ έχει καθιερώσει σύστημα απόλυτης διαφάνειας στη διαχείρισή τους, σε αντίθεση με τους υπουργούς που τον κατηγορούν στα δικά τους «χωράφια». Παράλληλα, επιτέθηκε στο περιβάλλον του Μαξίμου και φωτογράφισε τους Τζανακόπουλο-Παππά, κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις σε βάρος του με αφορμή το χαρακτηρισμό περί «ακατανόητης» παραίτησής του και για «οχετό στοχευμένων διαρροών», προκειμένου να καλυφθεί ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κοτζιάς διέλυσε πάντως και την παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να υπήρχε για τη στάση του ιδίου και των μελών του «Πράττω» απέναντι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του όλοι οι συνοδοπόροι του. Άλλωστε, εάν υπήρχε οποιαδήποτε πρόθεση απόσχισης των στελεχών του «Πράττω» από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, το βέβαιο είναι πως πρώτο το Μαξίμου δεν θα ένιωθε τόσο... άνετα με τις εξελίξεις και η παραίτηση Κοτζιά δεν θα είχε γίνει αποδεκτή σε πρώτο χρόνο από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον κίνδυνο να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση ουδέποτε μετρούσε πέντε βουλευτές, όπως ειπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά εφεξής δεν φαίνεται να αριθμεί καν... τρεις, όπως ήταν εξ αρχής δεδομένο. Γιατί όλα αυτά; Πρώτον, διότι Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης κακώς συνδέθηκαν με το «Πράττω», καθώς η μόνη σχέση που είχαν είναι πως συνυπέγραψαν τον Απρίλιο του 2018 μια επιστολή με τη Γεωργία Γεννιά για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Δεύτερον - και πιο σπουδαίο - είναι ότι αποστάσεις πλέον από την κίνηση έχει πάρει ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή με την απουσία του από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του «Πράττω».

Ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr αναφέρουν μάλιστα ότι χθες το πρωί είχε τετ-α-τετ με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη στη Βουλή και μάλιστα όχι και τόσο... μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, προκειμένου να γνωστοποιήσει κατ' αυτόν τον τρόπο τη διαφοροποίησή του από τον κ. Κοτζιά και την κίνηση «Πράττω». Άλλωστε, και ο κ. Σκουρλέτης συγκαταλέγεται στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν ως «ακατανόητη» την παραίτηση Κοτζιά, άρα η συνάντησή του με τον κ. Τόσκα αποκτά άλλη σημειολογία.

Το βλέμμα έτσι στρέφεται τώρα τόσο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ το Σάββατο, στην οποία θα καταγραφεί το πρώτο τετ-α-τετ Τσίπρα-Κοτζιά μετά από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, όσο και στην εκδήλωση του «Πράττω» στο Ηράκλειο της Κρήτης την ερχόμενη Δευτέρα, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κοτζιά. Η ομιλία του πρώην υπουργού πρόκειται να είναι εφ' όλης της ύλης και αφήνεται να εννοηθεί από το περιβάλλον του πως θα είναι άκρως πολιτική και παρεμβατική, στέλνοντας μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ένα από αυτά είναι και η επιμονή του να πάρει πρωτοβουλίες εντός του Κοινοβουλίου για τη διαφάνεια και τον έλεγχο στα κονδύλια των υπουργείων, προαναγγέλλοντας συμμαχίες ως προς αυτό ακόμη και με κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά για το ζήτημα των κονδυλίων, δεν θεωρείται τυχαίο πως το Μαξίμου κατέβασε τόνους κι επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κ. Κοτζιά, λησμονώντας ακόμη και μια προσπάθεια αποδόμησης των θέσεων και του ίδιου του προσώπου του πρώην υπουργού Εξωτερικών, η οποία ξεκίνησε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων στελεχών περί «ακατανόητης» παραίτησης.