Αναδρομικά - μαμούθ που ανέρχονται σε 24.442 ευρώ το άτομο «εξασφάλισαν» για τον εαυτό τους οι βουλευτές της ελληνικής Βουλής, την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι διεκδικούν καθημερινά με αιτήσεις και αγωγές την επιστροφή των «πετσοκομμένων» δώρων που στερήθηκαν από τις μνημονιακές περικοπές.

Δεδομένης της σύνδεσης του μισθολογίου των δικαστών με εκείνο των βουλευτών και με αφορμή την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια που είναι πλέον νόμος του κράτους, οι βουλευτές ψήφισαν την επιστροφή αναδρομικών ύψους 1.111 ευρώ επί 22 μήνες ακόμη και για τους εαυτούς τους.

Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι βουλευτές, βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια. 

Ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «προκλητική κίνηση άνευ προηγουμένου».

Ηδη πάντως στελέχη των κομμάτων υποστηρίζουν ότι όπως και να έχει νομικά η υπόθεση, οι βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά, ενώ με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Η νομική παράμετρος

Είναι γνωστό πως το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με τον μισθό τού Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης που δικαιούνται καθορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ με κοινή  απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού.

Η ρύθμιση αυτή έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες).

«Είναι απορίας άξιον πώς οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που με νόμους που ψήφισαν κατήργησαν το ΕΚΑΣ, εξαθλίωσαν τις χήρες και τους ανάπηρους, υποθήκευσαν τον άυλο και τον υλικό πλούτο της πατρίδας μας στο υπερΤαμείο για 99 χρόνια και προετοιμάζονται να παραδώσουν την ιστορία της χώρας στους Σκοπιανούς, ψήφισαν για τους εαυτούς τους να λάβουν  -πέραν του παχυλού μισθού των 7.000 ευρώ (μισθός και είδος)-  και αναδρομικά-«μαμούθ» ύψους 24.442 ευρώ και μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής επιδείνωσης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

ΝΔ: Να παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ από τα αναδρομικά

Στο μεταξύ, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την  απόφαση αυτή ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.