Απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα για το τι θα πράξει ως προς τον Προϋπολογισμό θα δώσει σήμερα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος προ ημερών τόνισε ότι δεν θα τον καταψηφίσει.

Τι θα κάνει όμως; Θα τον υπερψηφίσει; Θα ψηφίσει παρών; Θα απουσιάζει εντελώς από τη Βουλή; Αυτό θα απαντηθεί αργότερα μέσα στη μέρα, αν και πηγές από την Ένωση Κεντρώων θύμιζαν ότι ο κ. Σαρίδης προ ημερών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ήθελαν να τονίσουν ότι δεν θα ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι δεδομένο, αν και όντως ο κ. Σαρίδης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Άλλωστε, εδώ και καιρό είναι με το ένα πόδι εκτός της Ένωσης Κεντρώων. Η αποχώρησή του, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση για το κόμμα και αυτό γιατί, μετά την παραίτηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά από το κόμμα, αν αποχωρήσει και ο κ. Σαρίδης, η Ένωση Κεντρώων μένει με τέσσερις βουλευτές (Λεβέντης, Γεωργιάδης, Μεγαλομύστακας, Καβαδέλας) και άρα παύει να λογίζεται βάσει του Κανονισμού της Βουλής ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, με όλα τα προνόμια που αυτό φέρει μαζί του. Για παράδειγμα, ο κ. Λεβέντης δεν θα μπορεί να μιλά ως πολιτικός αρχηγός, η Ε.Κ. δεν θα δικαιούνται αντιπρόεδρο Βουλής κ.ο.κ. 

Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και μέρες είναι σε εξέλιξη διεργασίες, ώστε…τουλάχιστον ο κ. Σαρίδης να μην υπερψηφίσει, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ της αδήριτης ανάγκης να τον διαγράψει. Αν και είναι σαφές ότι η πολιτική σχέση του βουλευτή Θεσσαλονίκης με το κόμμα πρέπει να θεωρείται λήξασα.