Μετά τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον αριθμό των ψήφων που θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ειδικότερα στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στην κρίσιμη ψηφοφορία. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του κόμματος έχουν μάλλον θολώσει το τοπίο, αφού χθες ο κ. Αμυράς μίλησε για δυο ενδεχόμενο, είτε την καταψήφιση της συμφωνίας, είτε την αποχή, ενώ ο κ. Μαυρωτάς υπενθύμισε τη θετική προδιάθεση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία. Μιλώντας στη βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως “για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί”. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να ψηφίσει θετικά στη συμφωνία, χωρίς αυτό να δεσμεύει απαραίτητα τους βουλευτές του, κκ. Μαυρωτά και Λυκούδη (οι άλλοι δυο, Ψαριανός και Αμυράς έχουν εξαρχής δηλώσεις ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία).

Χθες πάντως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης έσπευσε να δηλώσει πως ενδεχόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από βουλευτές του Ποταμιού πιθανότατα δίνει τέλος στα σενάρια προεκλογικών συνεργασιών μαζί τους, στοιχείο που πιθανότατα θα συνυπολογίσουν οι βουλευτές, πριν την τελική τους ψήφο.

Ο επαναπροσδιορισμός της στάσης του κόμματος προκαλεί πάντως προβλήματα στο εσωτερικό του, με τους δυο ευρωβουλευτές του, Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραμματιάκη να τοποθετούνται αρνητικά: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε (ΕΡΤ 3) ο Μίλτος Κύρκος, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας». Στην ίδια γραμμή και ο κ. Γραμματικάκης, που δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως θεωρεί τη συμφωνία θετική, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, θα τοποθετηθούν τόσοι οι βουλευτές, όσοι και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, απόψε στις 6μμ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.