Στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που θα διεξαχθεί στην Μπερ Σεβά του Ισραήλ, παίρνει μέρος σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά αλλά και τους αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωτάκη και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τελιγιορίδου. 

Η Σύνοδος είναι η δεύτερη εντός του 2018 και όπως εκτιμούσαν στην κυβέρνηση επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο-ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κ.ά. 
 
Στη Σύνοδο, αναμένεται να συζητηθούν

Α) Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Β) Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της. 

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Υπουργό κ Φωτάκη με τους ομολόγους του. Eπίσης θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας από τον Υπουργό κ Παππά με τους ομολόγους του και γεωργίας από την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ κα Τελιγιορίδου. 

Γ) Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. 

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως η χώρα μας έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συζητηθεί, παράλληλα, η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.    

Κατά τη Σύνοδο θα υπογραφούν τα εξής κείμενα: 

ι. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Κυβερνοασφάλειας 

ii. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes 

iιι. Διμερής Συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ για την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς

Η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος ΥΠΕΞ 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος ΥΠΕΞ 17/12) και άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες, ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην  Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. 

Στη Σύνοδο (σε μέρος της οποίας θα συμμετάσχει ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στο Ισραήλ κ Friedman) αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.