Η τελική προσχώρηση του Σπύρου Δανέλλη στα κυβερνητικά “ναι” απόψε το βράδυ στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση φαίνεται πως βαραίνει αποφασιστικά στην απόφαση που θα λάβουν στο Ποτάμι για το τι θα πράξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες κερδίζει έδαφος η αποχή από την ψηφοφορία για τους πέντε βουλευτές, ως απάντηση στην “εργαλειοποίηση” της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως το θέτουν στελέχη του κόμματος.

Ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς, ανέφερε πριν λίγο στον ΑΝΤ1 ότι στο Ποτάμι σκέφτονται δυο επιλογές: είτε να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε να απέχουν από τη διαδικασία, με το δεδομένο πως η κυβέρνηση διαθέτει ήδη 151 βουλευτές. Το σκεπτικό ενισχύει η άποψη ότι η συμφωνία μπορεί να περάσει με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, χωρίς να απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151.Το βάρος πέφτει κυρίως στους τρείς που είχαν τοποθετηθεί θετικά, τους κκ. Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη, διότι τόσο ο Γιώργος Αμυράς, όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός είχαν εξαρχής ξακαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Η τελική θέση που θα πάρει το Ποτάμι δεν είναι άσχετη και με τις διεργασίες ενόψει εκλογών. Μια αποχή από την ψηφοφορία των Πρεσπών θα βόλευε μια ομαλή προσαρμογή των βουλευτών του κόμματος σε μια μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή ακόμη πιο εύκολα, τη συμπερίληψη κάποιως εξ αυτών στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν το Ποτάμι δεν κατέβει αυτόνομο στις εθνικές εκλογές.

Η αλλαγή πλεύσης πάντως προκαλεί προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος, με τους δυο ευρωβουλευτές του, Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραμματιάκη να τοποθετούνται αρνητικά: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χθες (ΕΡΤ 3) ο Μίλτος Κύρκος, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας». Στην ίδια γραμμή και ο κ. Γραμματικάκης, που δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως θεωρεί τη συμφωνία θετική, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.