Πρόκειται για μια πράξη υψηλού συμβολισμού, όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο πρόεδρο καθώς, όπως είπε, μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Είναι μια πρόταση που είχε ακουστεί και στη Βάρνα και πλέον αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, με την παρουσία και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρών, σήμερα, στο Βελιγράδι.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συζητήσουν επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί (11 ώρα Ελλάδος) με τη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης μια ώρα αργότερα και η σύνοδος θα κλείσει με γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Βούτσιτς στους τρεις πρωθυπουργούς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο, πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία που βασίζεται σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να αναδειχθεί και να τονιστεί από την ελληνική πλευρά και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. Άλλωστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα «διεθνές ενεργειακό hub».