«Στενή» χαρακτήρισε τη συνεργασία Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη που αντέδρασαν στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας να είναι πιο προσεκτικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τοσουνίδης σχολίασε το αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον κ. Τσίπρα μετά τις δηλώσεις του πρώτου από τις ΗΠΑ: «Δεν ξέρω οι εφημερίδες και τα ρεπορτάζ πού στηρίζονται και πώς κατοχυρώνουν την πληροφόρησή τους. Αυτό που μπορώ να πω, ακόμα μια φορά, είναι πως είναι στενή η συνεργασία, έτσι κι αλλιώς, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα».

Για τις αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προτάσεις του κ. Καμμένου ο κ. Τοσουνίδης είπε: «Πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και πιο εγκρατείς όταν μιλούμε για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον εκπρόσωπο της χώρας και μάλιστα όταν βρίσκεται σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ. Θα ήθελα, όχι από τα ρεπορτάζ και όχι από μισοκομμένες φράσεις να στηριχθούμε και να βγάζουμε συμπεράσματα. Η παρουσία του, με την επιστροφή του στην Αθήνα, θα είναι σημαντική και καταλυτική και εκεί θα αναδειχθεί σε πλήρεις διαστάσεις η πολύ μεγάλη, σημαντική και επιτυχημένη παρουσία του υπουργού στις ΗΠΑ».

«Την καλύτερη προσέγγιση και απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: "Ότι ασφαλώς υπάρχει τυφώνας στις ΗΠΑ, αλλά δεν λέγεται "Πάνος"", που σημαίνει ότι έχει δοθεί υπερβολική διάσταση σε ζητήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και νομίζω ότι έχει γίνει μια προσπάθεια από αυτούς που δεν εξυπηρετούνται από τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχε και σε αυτό το ταξίδι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας» ανέφερε ο κ. Τοσουνίδης και συμπλήρωσε:

«Η παρουσία της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, το δέσιμο των συνεργασιών μας με χώρες της ευρύτερης περιοχής και η προοπτική της εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, νομίζω είναι τα κύρια αποτελέσματα και η κατοχύρωση της θέσης της χώρας».

Ερωτηθείς για το εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε ο κ. Καμμένος, επίσης για το αν υπάρχει συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, είναι ζητήματα που άπτονται των καθηκόντων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και συνολικά της κυβέρνησης».

«Αυτό που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ και εξέπεμψε ως μήνυμα, ήταν το μήνυμα μιας χώρας αποφασισμένης να υποστηρίξει την καλή γειτονία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ στο πλευρό όλων των λαών της Βαλκανικής για να στηρίξει τις προσπάθειές τους» σημείωσε ο κ. Τοσουνίδης.

Ερωτηθείς αν οι ΑΝΕΛ γνώριζαν τις συγκεκριμένες προτάσεις απάντησε ότι «είναι προτάσεις που δεν συζητούνται, είναι ζητήματα της κυβέρνησης» συστήνοντας, ταυτόχρονα, όχι βιασύνη και εν θερμώ αντιμετώπιση των εξελίξεων.

«Η επιστροφή του Πάνου Καμμένου από την ερχόμενη εβδομάδα θα τακτοποιήσει τα πράγματα και θα δώσει τις απαντήσεις όπου χρειάζονται» τόνισε.

Ως προς την άποψη της ΝΔ ότι «η εικόνα αυτή της κυβέρνησης βλάπτει τη χώρα», ο κ. Τοσουνίδης ανέφερε: «Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας, η βεβαιότητα όλου του ελληνικού λαού ότι μπορούμε και να αμυνθούμε και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε απειλή, το ότι μπορούμε και συνδεόμαστε με στενές σχέσεις συνεργασίας με γειτονικούς μας λαούς και έχουμε μια διεθνή παρουσία που επιτέλους αξίζει στους Έλληνες και στην Ελλάδα, είναι η καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σχετικά με δική του αποστροφή σε δήλωσή του για το ενδεχόμενο στήριξης πρότασης μομφής της ΝΔ, χαρακτήρισε «λάθος μετάφραση» τα όσα είπε. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «θα πρέπει να ντρέπεται», υποστηρίζοντας ότι «στη ΔΕΘ ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) είπε ότι λόγω ρεαλισμού θεωρεί χαμένη την υπόθεση του ονόματος και ότι δεν έχει τόση σημασία και σε λίγο θα την ξεχάσουμε. Και από την άλλη να ντύνεται μακεδονομάχος και να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων».

«Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν η προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να επιστρέψει στις κυβερνητικές πολυθρόνες» υποστήριξε.

Στην παρατήρηση για την κριτική που δέχθηκε από τους κ.κ. Παπαχριστόπουλο και Κουϊκ, ο κ. Τοσουνίδης ανέφερε: «Νομίζω έγινε μια λάθος μεταφορά του μηνύματός μου. Και με τον κ. Παπαχριστόπουλο και με τον κ. Κουΐκ συμφωνώ απολύτως ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε καμία περίπτωση σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και στην καταστροφή. Αυτούς που την έμπλεξαν μέσα στα οικονομικά συμφέροντα και αφαίμαξαν τον κόπο του λαού».

Ο κ. Τοσουνίδης απέρριψε τον όρο «παρεξήγηση» μεταξύ του ιδίου και των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Τέρενς Κουΐκ, επισημαίνοντας ότι «στην πολιτική κατεύθυνση είμαστε ομονοούντες».