Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη Πέτρο Μαυροειδή στο υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη είχαν γίνει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε διότι το Barbaros παρενοχλήθηκε από ελληνικές φρεγάτες. 

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλά τη συνάντηση.

Νωρίτερα, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια: «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα Τρίτη για πρώτη φορά ως ΥΠΕΞ στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη.