Ανοικτός στην επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 παρουσιάστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό  ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Όπως είπε, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σε σχέση με αυτό το θέμα.

«Νομίζω ότι το 3,5% για ένα φοβερό μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε 27% του ΑΕΠ της. Δεν νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να διαφωνούμε», δήλωσε και προσέθεσε πως «ένας τόσο υψηλός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων τροφοδοτεί μόνο τη δυσαρέσκεια όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την εκλογική διαδικασία».

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πρέπει να γίνει. «Θα ήταν ωραίο αν είχε μια λιγότερο αντιφατική στάση, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε συναίνεση επί του θέματος», είπε.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας μόνο επειδή η ΝΔ θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ότι η ΝΔ θα είναι στην εξουσία, αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόμενο να είναι στην εξουσία, αν αυτή ήταν μια από τις θεμελιώδεις θέσεις τους που θα ήθελαν να πραγματώσουν, θα τους στηρίζαμε. Αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων θέσεών τους, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. 

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε πάντως στη ΝΔ λέγοντας πως το κόστος των ανακοινώσεών της για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 5 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος και σε άλλα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα έτη. «Έως σήμερα  δεν είχαμε καμία σοβαρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία για το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε σχετικά.

Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το ταμειακό απόθεμα που έχει σχηματίσει η Ελλάδα εξασφαλίζει πλήρως τη χώρα για τα επόμενα δύο έτη.

Και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, το χαρακτήρισε αυτό αναμενόμενο.

 «Φυσικά, έχουμε υψηλότερα επιτόκια απ 'ό, τι η Πορτογαλία, επειδή η Πορτογαλία άφησε το πρόγραμμα αρκετά χρόνια πριν και εμείς έχουμε μόλις εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Αλλά το θέμα είναι ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αναβαθμιστούμε από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε.