Να επισκεφθεί μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να την ανοίξουν και να λειτουργήσει, ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Χάλκη, είπε «Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν θα αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας αλλά φιλίας και αδελφοσύνης».

«Πιστεύω ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας πρέπει να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στους λαούς μας και όχι πεδίο διαμάχης» πρόσθεσε.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας και ανταλλαγής αλλά αυτόβουλη υποχρέωση τω ν κυβερνήσεων μας να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Είναι απόδειξη ότι είμαστε κράτη που σεβόμαστε την ελευθερία των πολιτών μας», πρόσθεσε με νόημα.

Προσφωνώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η «Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σάρκα εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και εξέφρασε την ελπίδα του για την επαναλειτουργία της.

Ανέφερε δε ότι η χορήγηση Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας «δεν ήταν δεν ήταν επίδειξη ισχύος και ας ότι μας κατηγορούν ότι έχουμε παπικές τάσεις».

Χάρισε δε στον κ. Τσίπρα ένα αναμνηστικό με τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε στην Αγία Τριάδα Χάλκης τη Λειτουργία με αφορμή την εορτή του Αγίου Φωτίου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και περιηγήθηκε στους χώρους της Σχολής.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αγία Σοφία

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

«Είμαι χαρούμενος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στην Αγία Σοφία.