Για καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι και για μια ανάπτυξη που δε θα αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες αλλά και την κοινωνία και που δεν θα είναι «ένα πουκάμισο αδειανό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανασυγκρότηση από το Λαύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων, λέγοντας:

«Θυμήθηκα όταν ξεκινήσαμε, το 2ο περιφερειακό στη Στερεά Ελλάδα, όταν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία αλλά προς τιμήν τους αρνήθηκαν να υπακούσουν και μαζί με τους παραγωγικούς φορείς καθίσαμε μαζί και το συνέδριο είχε επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από τις κομματικές ηγεσίες, που πρέπει να συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν όρια».

«Μετά από μια μακρόχρονη διαδρομή και στο τέλος μια μακράς ανηφόρας, πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, χωρίς προκαταλήψεις και να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που θα πατάει στα πόδια της. Αχνοφαίνεται ότι η οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται και υπερκαλύπτονται κάποιες φορές και το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια».

Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί. Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Διαπίστωση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.

Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας. Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας. Και τρίτον, η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

«Θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη που τα οφέλη της θα μοιράζονται δίκαια, και γεωγραφικά και για όλους. Σε μία εβδομάδα είχαμε ανακοινώσεις επενδύσεων, το ύψος των οποίων είχαν ανακοινωθεί από το 2010-2015. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα σταθερότητας και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο στόχος μας είναι η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά μόνο τους δείκτες και τους αριθμούς αλλά να γίνεται αισθητή στην κοινωνία, με τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το στοίχημα».

O κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως προτεραιότητα τη «δημοκρατική ανανέωση των θεσμών» και είπε ότι απαιτούνται αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο περιεχόμενο του πολιτικού λόγου.

«Χρειάζεται θεσμική θωράκιση της διαφάνειας και αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης» πρόσθεσε.

«Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί είναι η συνταγματική αναθεώρηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μου κάνει εντύπωση η αντίδραση κάποιων στα ζητήματα αυτά, που τους αφήνει έκθετους».

Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ο οποίος στο σημείο αυτό εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κυρία Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας -και αυτό ήταν ένα ακόμη σημείο της ομιλίας που διακόπηκε από τα χειροκροτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Και, όπως σημείωσε εμφατικά στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει και αντίδραση στη διερεύνηση των σκανδάλων γιατί κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για τα χρήματα που χάθηκαν» είπε επίσης.

Μίλησε επίσης για μεγάλα συμφέρονται που φοβούνται την αλλαγή και για «όσους φοβούνται ότι θα αλλάξει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών που είχε εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Ας μην χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, θα προχωρήσουμε για το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας με όσους τολμήσουν, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση την αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.

Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.

Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».

Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.

Τη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός, με τον υπουργό να του προτείνει να συνδέσει το όνομά του -όπως και ο Ανδρ. Παπανδρέου- με ένα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

«Του απάντησα ότι έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη τετραετία», απάντησε δημοσίως ο πρωθυπουργός χαμογελώντας, και ενώ σε προηγούμενο σημείο της ομιλίας του είχε επαναλάβει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο κεφάλαιο εξάλλου, της ομιλίας του για τη Δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διπλασιάστηκαν οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τα τρία αυτά τελευταία χρόνια.

Απαντώντας, έτσι, και στη μομφή των πολιτικών του αντιπάλων για «κρατισμό», ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι το να βοηθήσεις να στηριχτεί στα πόδια του το ΕΣΥ δεν είναι κρατισμός, αλλά υποχρέωση.

Και το σημαντικότερο που πέτυχε η κυβέρνησή του στο χώρο της Υγείας, ήταν «πέρα από την τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων, με πλεονασματικούς πλέον, προϋπολογισμούς, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες».