Με ποδοσφαιρικούς όρους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας για την υποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο του Βελιγραδίου, για τη διοργάνωση του Euro 2028 ή του Μουντιάλ 2030.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί νωρίτερα, και ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Και οι δύο στάθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό αυτής της πρωτοβουλίας και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερο συμβολισμό σε μια περιοχή που υπήρξαν συγκρούσεις εμείς δίνουμε τον συμβολισμό της συνεργασίας. Θέλουμε μέσα από αυτό να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο. Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και δίνουμε εξαιρετικές πάσες! Πιστεύω ότι μία από τις δύο διοργανώσεις θα τις κερδίσουμε και θα κάνουμε καλή δουλειά».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους τομείς συνεργασίας των τεσσάρων χωρών: «Πιστεύω ότι μέσα από την καλή συνεργασία στους τομείς υποδομών, ενέργειας πολύ σύντομα το δημιουργικό παιχνίδι που παίζουμε μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να σκοράρουμε»!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Ρουμανία λέγοντας ότι προτεραιότητά της θα είναι «η ένταξη βαλκανικών χωρών στην ΕΕ». «Η ΕΕ οφείλει να δώσει θετικό όραμα στην περιοχή των Βαλκανίων. Έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και δυσκολίες αλλά θέλουμε σήμερα να δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας. Ο σεβασμός και η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι πρέπει να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη, κάτι για το οποίο «δυστυχώς η Αυστρία (επί της προεδρίας της στην ΕΕ) δεν έκανε βήμα μπροστά». ­«Συζητήσαμε και την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου που ελπίζουμε να προχωρήσει επί τις ρουμανικής προεδρίας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.