Για την απόσταση που μένει να καλυφθεί στην συζήτηση με την πΓΔΜ για το όνομα της γείτονος, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί βασικές προϋποθέσεις το «erga omnes», τη μια και μόνη ονομασία της γείτονος σε εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και τη συνταγματικά αναθεώρηση».

Αν δεν εκπληρωθούν αυτές, «είναι κενή περιεχομένου η συζήτηση για όνομα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας: «Από την πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ, αναγνωρίζεται ως Μακεδονία. Η διαπραγμάτευση είναι περίπλοκη, εμείς όμως υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή. Δήλωσα χθες και θέλω να το επαναλάβω, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση.

Και ακριβώς επειδή οι διαρροές ταξιδεύουν γρηγορότερα, είδα σήμερα μια σειρά δημοσιεύματα και ως όφειλα ανέλαβα να ενημερώση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων. Πήρα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί βασικές προϋποθέσεις το erga omnes, μια και μόνη ονομασία, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται από τη γείτονα. Και οι δυο αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί το μέρος της απόστασης.

Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είτε από τον Νιμιτς είτε από τους γείτονες είναι κενές περιεχομένου χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, που έχουμε θέσει ακολουθώντας την εθνική γραμμή. Όπως πάντα θα είμαι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών που θα θέλουν να πληροφορηθούν τις τεχνικές λεπτομέρειες της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Άκουσα όμως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ζητά εκλογές, δεν είναι έκπληξη. Τον άκουσα να τις ζητά γιατί βγαίνουμε από τη μνημονιακή περίοδο άρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω».

«Ευθύνη κάθε πολίτη να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή»

«Ευθύνη κάθε πολίτη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το «να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε κίνδυνο η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, "η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή».

«Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη»

«Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσέρχεται στη σημερινή ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους», πρόσθεσε.