Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του από το Αγαθονήσει όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης της Επανάστασης του 1821. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, από τουρκικά μαχητικά, κάλεσε τους Τούρκους να αφήσουν τους «λεονταρισμούς και τις ψευτομαγκιές» ενώ χαρακτήρισε «ανόητες» τέτους είδους ενέργειες σημειώνοντας πως οι γείτονες «χαλάνε τσάμπα κηροζίνη». 

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα, σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται, να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Με σκοπό άραγε τι; Να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού; 

Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα είναι το μήνυμα που θέλω να τους στείλω.  Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντοτε εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα.

Δεύτερον, γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας, στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας.  Το μήνυμα, λοιπόν, που θέλω να στείλω σε όλους όσους μας παρακολουθούν, είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση. 

Αλλά, αν χρειαστεί, θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, που γνωρίζει η συλλογική μας συνείδηση από χρόνια, που μας το έχουν μάθει οι πρόγονοί μας για να υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας».

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για την επέτειο της Επανάστασης, σημείωσε «Νιώθουμε περηφάνια και για τα μεγάλα ιδεώδη της Επανάστασης του ’21, τις αξίες του Διαφωτισμού, που έγιναν ο σπόρος για να καρπίσει το δένδρο της συλλογικής προόδου των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αναμφίβολα, η ιστορία μας είναι μια ιστορία πλούσια και ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είναι μια ιστορία ζωντανή.  Αυτός ο λαός διαχρονικά συνάντησε πολλά εμπόδια στο διάβα της ιστορίας.  Στη μακρά και δύσκολη αυτή διαδρομή συναντάμε όλα όσα συγκροτούν τη σύγχρονη Ελλάδα, τα μεγάλα επιτεύγματα, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που περάσαμε.  Τα βάσανα που περάσαμε, τις κακουχίες που περάσαμε, αλλά παραμείναμε και στεκόμαστε όρθιοι. Τα κουβαλάμε όλα αυτά μέσα μας, είναι κομμάτι μας.

Η ιστορία μας δεν είναι η καταφυγή μας. Δεν επικαλούμαστε το μεγαλείο της με νοσταλγία. Η ιστορία μας είναι η δύναμή μας. Είναι η δύναμη που κουβαλάμε στην ψυχή μας και η συλλογική μας δύναμη.  Είναι ο τρόπος με τον οποίον χτίζει τη συλλογική του αυτοπεποίθηση ένας λαός, που σε κάθε δυσκολία βρήκε τελικά τον δρόμο να την υπερβεί. Μέσα από την ενότητά του, μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ομοψυχία ο λαός μας βγήκε πάντα πιο δυνατός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός για το μέλλον του».