Την νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξόφλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο ηγέτης, ο πιο γνήσιος εκφραστής, ενός συστήματος εξουσίας που για 40 χρόνια κυβέρνησε τον τόπο και τον έστειλε στη χρεοκοπία, πείτε μου αλήθεια, ποιο σύστημα δήθεν πολεμάτε; Πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε όχι για τις ιδέες σας αλλά για αυτά που κάνατε στο τόπο. Και κυρίως για αυτά που δε κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία. Δεν θα σας αφήσει ο ελληνικός λαός να εφαρμόσετε αυτό το σχέδιο, γιατί η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει ξανά τις τύχες στα χέρια τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο» τόνισε ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας στα ζητήματα της οικονομίας και επιχειρώντας έναν μίνι – απολογισμό, μπροστά στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του ενώ απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε «Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»

«Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να καταλήξει στην ίδια ερώτηση «Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Συγκρίνοντας τις περιόδους της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.»

Αναφερόμενος στην πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, που δεν ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς.
Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες». Ο πρωθυπουργός, έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του, στην επόμενη διετία, το ποσοστό της ανεργίας να έχει μειωθεί στο 15% από 18,3% που είναι σήμερα.