Μήνυμα πως «η κυβέρνηση χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης της Βουλής» απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ίσως και τον Ιανουάριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και 2,5 χρόνια. Ας παίξουν κάνα τζόκερ όσοι έχουν τέτοιες ιδέες. Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Η κυβέρνηση μου χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».

«Ανοιχτό βιβλίο ο Νίκος Κοτζιάς, όχι απλά υπουργός μου»

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τόνισε με νόημα πως «δεν ήταν απλά υπουργός μου ή συνεργάτης μου, αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο που ξέρω πως θα μπορώ να το συμβουλεύομαι όταν θα χρειάζεται».Ερωτώμενος σχετικά με το «πως γίνεται να φεύγει από την κυβέρνηση εκείνος που συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι εκείνος που διαφωνεί», ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επαναλαμβάνω όσα δήλωσα. Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται με σαφή προσανατολισμό και κατεύθυνση. Έχουμε δυο μεγάλα επιτεύγματα. Έξοδο από τα μνημόνια που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της σταθερότητας και έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Θα προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δυο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω οποιοδήποτε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να επηρεάζει και το άλλο. Είμαι αποφασισμένος η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή».

«Θα κρατήσω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι και την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι η συμφωνία να έρθει και στο ελληνικό κοινοβούλιο», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα στα Σκόπια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Εύχομαι καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ», σημείωσε.

«Η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία»

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο για «μια ενδιαφέρουσα συνάντηση». «Ήθελα να μάθω την εκτίμησή του για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Συμφωνήσαμε πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό ομόλογο αφορούν σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι κρίσεις σε Ιταλία και αναδυόμενες αγορές. Αλλά συμφωνήσαμε ακόμη ότι αποκλίνει το ελληνικό από το ιταλικό ομόλογο, σε όρους αποδόσεων», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «είναι θετικά τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ιταλική κρίση δεν θα μας επηρεάσει».

«Θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων»

Σε ερώτηση σχετική με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μόνο αυτό το γεγονός δείχνει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα αποφασίζει μόνη της για το μίγμα πολιτικής. Η συγκυρία με την Ιταλία μας βοηθάει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε κι έτσι εμείς να κινηθούμε ανάλογα».

«Η Ιταλία κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει από τον στόχο κατά μία μονάδα και περισσότερο. Εμείς καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνον δεν υπολείπεται του στόχου, αλλά τον υπερβαίνει και κατά κάτι. Αναμένω ότι θα έχουμε και ευχάριστες εξελίξεις από την Ευρώπη όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων», συμπλήρωσε.

«Διχάζουν την Ευρώπη οι πολιτικές ασύλου»

«Στη σύνοδο, συζητήσαμε επίσης για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και πρέπει να επαναλάβω ότι σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμη η στήριξη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς χρειάζεται ένας μηχανισμός ανακατανομής αιτούντων ασύλου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Διχάζουν την Ευρώπη οι πολιτικές ασύλου», πρόσθεσε, για να επισημάνει πως η διήμερη Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε, έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Πρέπει να πούμε όχι στην πολιτική εθνικής περιχαράκωσης. Πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος εντός της Ευρώπης, αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών με την Ασία.

Με τη μη πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις για το Brexit συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο, το οποίο χαρακτήρισε και πολιτικό. «Υπάρχει ένα αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό αλλά αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, την αδυναμία να υπάρξει ξεκάθαρη θέση. Μιλάμε για πολιτικό αδιέξοδο. Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να αμφισβητήσουμε την ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την Ιρλανδία. Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, σαν Ελλάδα θα το υποστηρίξουμε. Ως συμβαίνει συνήθως στην Ευρώπη, ελπίζω ότι στο παρά πέντε θα λυθεί το θέμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τακτική αναβολών στις οποίες ειδικεύεται στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης και της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών μας. Υποστήριξα πχ ότι δεν πρέπει να παραπέμψουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-'27 στις εκλογικές καλένδες. Η όποια καθυστέρηση θα είναι κίνδυνος για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει διδαχθεί από την προηγούμενη κρίση. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε τη θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός και η στέγη πρέπει να διορθωθεί τώρα που έχει λιακάδα και όχι με βροχή» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός επαναφέραμε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και η Ευρώπη πρέπει να το κατανοήσει γιατί έτσι θα καταπολεμήσει και την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των κρατών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων ενώ υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ενίσχυση της συνεργασίας τους.