Την πεποίθηση του ότι η γ´ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά και είναι αρκετό το γεγονός πως κινούμαστε εντός στόχων.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Κορεάτη ομόλογό του, Λι Νακ Γιον έκανε λόγο για μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε σειρά κομβικών τομέων, παρά τη μεγάλη απόσταση των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και μάλιστα στις κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και τις διεθνείς προκλήσεις γενικότερα, αλλά και εκείνες που προκύπτουν από μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησαν για την προοπτική περισσότερες κορεατικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα και τις προοπτικές αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την Κορέα. «Είμαι σίγουρος ότι το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες, θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Από τη δική του πλευρά, ο Λι Νακ Γιον, σημείωσε πως «Τον Φεβρουάριο του 2018 διεξάγονται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κορέα, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε και τη φιλοξενία. Όταν επιστρέψω στην πατρίδα μου θα μιλήσω σε όλους για αυτό το πνεύμα φιλοξενίας της Ελλάδας».

Ο Κορεάτης, υποστήριξε ακόμα πως το 21% των παραγγελιών που έρχονται στη Νότια Κορέα προέρχονται από την Ελλάδα και είπε ότι επιθυμεί περισσότερες εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Ν. Κορέα.

Ο Κορεάτης πρωθυπουργός, έθιξε και το θέμα των σχέσεων της χώρας του με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στο πλευρό του.

«Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Β. Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα που στέλνετε στη Β. Κορέα».

Τέλος ο Λι Νακ Γιον, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την πατρίδα του και με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.