«Παίζουμε ένα δημιουργικό παιχνίδι στα Βαλκάνια με στόχο να σκοράρουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του κατά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας.
«Πιστεύω ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής  για την περιοχή των  Βαλκανίων, πολύ σύντομα αυτό το δημιουργικό παιχνίδι, που παίζουμε, μπορεί να έχει και αποτέλεσμα, δηλαδή να σκοράρουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων, ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη. Και όχι ως μια περιοχή δεύτερης διαλογής, όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους», σημείωσε σχετικά. 

Οι προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά σε λίγο καιρό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, της οικονομικής συνεργασίας, βεβαίως. Αλλά, αυτό δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα και από την προοπτική της διεύρυνσης της Ε.Ε. Σε λίγες μέρες αναλαμβάνει, επίσης, μια βαλκανική χώρα η Ρουμανία. Ευελπιστούμε να είναι και αυτή μια Βαλκανική Προεδρία στην Ε.Ε, η οποία πρέπει να βοηθήσει σημαντικά.

Η Ε.Ε οφείλει βεβαίως να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων. Να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια . Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Έχουμε δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα σήμερα αισιοδοξίας. 

Προτεραιότητα της Ρουμανικής Προεδρίας, πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Μια υπόθεση, που, δυστυχώς, η Αυστριακή Προεδρία δεν την προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Και ευελπιστούμε ότι  κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας θα γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες, καθώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ στην Ε.Ε να αντιμετωπίζουμε  αλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Και οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που απασχολεί το μέλλον της Ευρώπης και οφείλουμε να τηρήσουμε την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης».

Οι νέες επενδύσεις και τα ενεργειακά project

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στις πιθανές επενδύσεις ευρωπαϊκές ή και άλλες από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Κϊνα). Πρόκειται για «ευρωπαϊκά κονδύλια όπως αυτά που προκύπτουν από τα προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας ή από τα projects του Μεσογειακού Διαδρόμου Οδικής Διασυνδεσιμότητας», όπως σημείωσε. 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και projects υποδομών διασυνδεσιμότητας,  οικονομικής συνεργασίας στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών όπως:
•η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Ρούσε.  
•η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και από εκεί στη Βουδαπέστη, που επιταχύνεται ραγδαία χάρη στην υπογραφή και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
•ο αγωγός IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά και μπορεί αργότερα να συνδεθεί και με τη Σερβία. 
• η πρόθεσή να προωθηθεί άμεσα στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.

Με στόχο το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο φιλοξενίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030 ή του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 2028. Όπως επεσήμανε, «η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος, είναι κάτι παραπάνω, αν θέλετε, από ένας στόχος. Είναι από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία, μία πρωτοβουλία που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Στην περιοχή των Βαλκανίων όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, τώρα εμείς δίνουμε τον συμβολισμό της συνεργασίας. Και θέλουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της διεκδίκησης να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

Σε αυτά τα πλαίσια ήδη έχουμε ετοιμάσει τις συνεργασίες μας και σε πιο κοντινούς στόχους. Τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα διοργανώνει το SportExpo, μία πολύ σημαντική έκθεση, θα την συνδιοργανώσουμε και οι τέσσερις χώρες. Και βεβαίως το 2020, είπε ήδη ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχουμε την διοργάνωση, που έχει ήδη αναληφθεί από τις τρεις χώρες και έχουν καλέσει και την Ελλάδα να συμμετάσχει και με πολύ μεγάλη χαρά θα συμμετάσχουμε, στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Βόλεϊ Γυναικών. 

Παίρνουμε λοιπόν πρωτοβουλίες, σημαντικές πρωτοβουλίες, δίνουμε καλές πάσες ο ένας στον άλλον, παίζουμε δημιουργικό ποδόσφαιρο και άρα μπορούμε πιστεύω να πετύχουμε σε αυτήν την διεκδίκηση. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας ωραίος στόχος, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν θετικά την επόμενη περίοδο. Και πιστεύω ότι μπορούμε μία από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουμε και να κάνουμε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν συμβεί στα χρόνια του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, είτε αυτή η διοργάνωση  μπορεί να είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο».