Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με αιχμές για μη πατριωτική στάση, και για οικογενειακή παράδοση που σχετίζεται με αποστασία. Ταυτόχρονα τον κάλεσε να καταδικάσει τα φαινόμενα του εκφοβισμού βουλευτών που θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπερασπίστηκε δε τη Συμφωνία λέγοντας ότι είναι στην κατεύθυνση του εθνικού συμφέροντος και ότι ο ίδιος γνώριζε πως θα είχε πολιτικό κόστος για τον ίδιο. Είπε επίσης ότι διαφωνεί με την αποχώρηση Καμμένου, αλλά σέβεται τη στάση του.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: Η ήττα του Γκρούεφσκι, δημιούργησε μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία. Μαζί με τον Κοτζιά δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε έιναι το σωστό.  Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική είναι πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι για τον τόπο».

Για τον Καμμένο τόνισε: «Πιστεύω ότι ο Καμμένος μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση και χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.

Ωστόσο θα σεβαστώ την επιλογή του παρά την έντονη διαφωνία μαζί του». 

«Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος και όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το συγκυριακό κομματικό όφελος» είπε αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη

Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού; Τότε τι ήταν αυτή που στήσατε το 2011 εσείς σε ένα βράδυ με πρωθυπουργό μη εκλεγμένο; »

«Εσείς κ. Μητσοτάκη έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός με τον όρο αποστάτης λόγω οικογενειακής παράδοσης. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν. Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές ;

Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε γράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα!»

Η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι διήμερη. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα περνά το πρώτο σημαντικό τεστ, χωρίς πλέον τον Πάνο Καμμένο, αλλά... με τους ΑΝΕΛ: Τέσσερις βουλευτές - δύο εκ των οποίων ήδη διαγράφηκαν από τον αποχωρήσαντα υπουργό Άμυνας (Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης) - συμπεριλαμβανομένων των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι που παραμένουν στις τάξεις του κόμματος θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός του κ. Δανέλλη, που ήδη διαγράφηκε από το Ποτάμι, η έτερη βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση είναι η ανεξάρτητη, Κατερίνα Παπακώστα.

Το οριστικό «ναι» του Σπύρου Δανέλλη στην ψήφο εμπιστοσύνης σφραγίζει τους 151 για την κυβέρνηση και περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα για εκπλήξεις στη διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με την ψηφοφορία. 

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν θ' αργήσει να έλθει στη Βουλή.