Την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών σ' αυτήν, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την Έλλη Στάη, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών τη δεύτερη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ίδιου και της κυβέρνησής του «μετά την έξοδο από τα μνημόνια». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή την απάντηση, αν θα εξακολουθήσει να παρέχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, θα ζητήσει από τον υπουργό Άμυνας στην επικείμενη συνάντησή τους την Παρασκευή και έπειτα θα πράξει αναλόγως. Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα το κάνει, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο αυτών που μας πολέμησαν. Και ότι δεν θα βοηθήσει τον Μητσοτάκη. Κυριακή κοντή γιορτή. Ούτε αυτός ούτε κανένας εκ των βουλευτών του, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή».

Στην αντίθετη περίπτωση πάντως, αν δηλαδή δεν εξασφαλίσει τους 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «συνταγματικό πρόβλημα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως πολιτικό» και γι αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρότατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι ψηφοθηρεί σε εθνικά θέματα. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Γι αυτό και δεν βλέπω να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Δεν μπορεί να πει αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης, ψηφοθηρεί και έχει μεγάλο άγχος. Αν δεν έχει άγχος να καταθέσει σήμερα κιόλας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας». 

Μάλιστα, διαχώρισε τη διαφωνία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από εκείνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, εξηγώντας πως ο κυβερνητικός του εταίρος είχε διαφωνήσει με τη χάραξη της «εθνικής γραμμής» ακόμα και ως μέλος της ΝΔ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η συμφωνία περάσει στην πΓΔΜ και αποτύχει να κυρωθεί στην Ελλάδα, η χώρα θα «ξεφτιλιστεί» διεθνώς.

Όπως εξήγησε «Η ζημιά για τη χώρα σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην πΓΔΜ, αφού έχουμε αναγκάσει μια χώρα να αλλάξει την ονομασία της και το Σύνταγμά της, και έπειτα έρθουμε εδώ και πούμε επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης και επειδή ο κ. Καμμένος έχει ζητήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του». 

Όσο για τον χρόνο της εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε: «Μόλις ψηφιστεί στη Βουλή της πΓΔΜ και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ, με το αποτέλεσμα και τα άρθρα του Συντάγματος, άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και τα κόμματα το αποτέλεσμα, να έχουμε εικόνα ποιες αλλαγές έγιναν και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Προφανώς θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο».

Το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο «για λόγους τεχνικούς» όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. 

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού»

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση πήρε σε ασφυξία την οικονομία και έφερε ανάπτυξη και κανονικότητα. πρώτη φορά είδα στο κέντρο της Αθήνας Χριστούγεννα που μου θύμισαν άλλες εποχές », σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών για να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί, σήμερα δεν μπορούμε».

«Τα μέτρα λιτότητας που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν 65 δισ. εμείς 6,5 δισ. Αυτοί αφήσαν τη χώρα χρεοκοπημένη χωρίς πλεονάσματα με 1 εκατ. ανέργους , εμείς δημιουργήσαμε συνθήκες παλινόρθωσης» πρόσθεσε.

Για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα μνημόνια είπε ότι: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς, από κει και έγιναν λανθασμένες επιλογές, που δεν μας έβγαλαν από τη φάκα»

«Να σας πω και το παράπονό μου εγώ κρίνομαι συνέχεια και ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης που ως Κασσάνδρα βγαίνει και κρίνει τα πάντα, μοίραζαν λεφτά, εγώ προσπάθησα να μοιράσω δίκαια τα βάρη» συμπλήρωσε.

Πρέπει να κάνει τη δουλειά της η Δικαιοσύνη για τη Novartis

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του.

«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε: «Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του αλλά ας μείνουμε στην ουσία».

«Ο Πολάκης έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία λέει ότι η εκτίμησή του είναι πως οι υποθέσεις αυτές δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό είναι παρέμβαση; Μετά έβγαλε στην δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αυτό είναι λάθος. Το οποίο και εγώ του το επισήμανα. Και το παραδέχομαι. Αν είναι θεσμική εκτροπή τότε η μήνυση Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι»;

«Βλέπω συγκεκριμένους ανθρώπους να είναι συνεχώς στην πρίζα και στα κάγκελα, αυτό κάτι μου λέει» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Χαρακτήρισε δε «άθλιο το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τόνισε ότι εγώ δεν είμαι Τσάρος, δεν έχω συμβούλους Ρασπούτιν»

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα. Νομίζω και σωστά επιλέγω να έχω τακτική επικοινωνία με τον Ερντογάν. Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές. Πιστεύω ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα η μόνη δυνατότητα είναι στο ανώτατο επίπεδο. 

Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί. Δεν φοβάμαι, όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Οι συμμαχίες μας και ο ρόλος της χώρας στην ΕΕ, δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απειληθεί. Κανέναν δεν συμφέρει να την απειλήσει».

Τέλος για την επίσκεψη Μέρκελ αλλά και τη σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε: «Η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ΕΕ. Σίγουρα έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά σε δύσκολες στιγμές. Συναντηθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρά την οξύτητα και τις αντιθέσεις ήταν σχέση εμπιστοσύνης. Λέγαμε πράγματα που πιστεύαμε. Έρχεται αύριο, ήθελε καιρό να έρθει, διότι θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία ότι η Ελλάδα το 2015 ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει και να είναι από μέρος του προβλήματος τότε, μέρος της λύσης τώρα. 

Την προσκάλεσα μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου, για να είναι σαφές ότι έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό. Δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης που είπε την ανοησία περί συναλλαγής. Κατηγορεί όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία. Κάποια στιγμή θα κληθεί να το εξηγήσει και η απάντηση θα είναι ότι ψαρεύει στα θολά νερά. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού».