Πρόβλεψη της δύναμης των κομμάτων μετά τις εκλογές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής «Με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν βγάζετε». 

Ο πρωθυπουργός «απέκρουσε» τους γαλάζιους φόβους περί απόπειρας «δεξιάς παρένθεσης» με εκ νέου εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, λέγοντας πως «παρενθέσεις σχεδίαζαν άλλοι, εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια». 

Μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να τοποθετηθεί υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ερμηνεύοντας την μέχρι τώρα «σιωπή» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση «Ίσως δεν τον θεωρεί καλό πρόεδρο, είτε γιατί έχει τάξει αλλού την στήριξή του».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σεβάστηκε το κύρος και τη σημασία της διαδικασίας» κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για το αντίθετο. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Στην αρχή προσπάθησε να σαμποτάρει τον διάλογο, δεν συμμετείχε. Ακολούθως διάλεξε όχι τον δρόμο της σοβαρότητας, αλλά να παίξει παιχνίδια, πολλές φορές που αναδεικνύουν αντιθεσμική συμπεριφορά, συναλλαγής. Να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, να μην σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για ευρείες συναινέσεις».

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της για «αποκρουστικό θεσμικά παιχνίδι σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» θυμίζοντας μάλιστα εκ νέου τον περίφημο αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού. «Λέτε ότι παρότι διαφωνείτε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα την ψηφίσετε. Και μετά προσθέτετε ότι δεν θα σας δεσμεύει. Ότι αν -τρομάρα σας- γίνετε και πρωθυπουργός, θα κάνετε ό, τι θέλετε εσείς, γράφοντας στα παλιά σας παπούτσια συναινέσεις και αποφάσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: 

«Η στάση σας είναι θεσμικά επικίνδυνη. Αν το θέμα σας είναι ότι θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές και θα έχετε τους 151 στη Βουλή, γιατί δεν ψηφίσατε όλα τα άρθρα που εμείς προτείνουμε, ώστε να έχετε τα χέρια σας λυμένα;  Αν η αναθεωρητική βουλή τα καθορίζει όλα και είστε σίγουροι για την εκλογική νίκη, γιατί εστιάζετε μόνο σ’ αυτό το άρθρο, με το οποίο μάλιστα έχετε δηλώσει διαφωνία; Γιατί όχι και τα υπόλοιπα».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν τοποθετείται για μια πιθανή επανεκλογή Παυλόπουλου γιατί «είτε δεν τον θεωρεί καλό πρόεδρο, είτε γιατί έχει τάξει αλλού την στήριξή του. Ενδεχομένως κάποιο στέλεχος ή στέλεχος σε αποστρατία του ΚΙΝΑΛ».