Στις αποζημιώσεις που αξιώνει η χώρα μας από τη Γερμανία αναφέρθηκε - εμμέσως- ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας μην ξεχάσουμε ή κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές μας από το παρελθόν και ας ορίσουμε την επίλυσή τους από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μια συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας». 

Ανταπαντώντας στη συγκεκριμένη φράση πάντως ο κ. Σταϊνμάιερ αρκέστηκε να μιλήσει για «ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις «μακριά από στερεότυπα». 

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σταϊνμάιερ τον χαρακτήρισε «θερμό φίλο της Ελλάδας» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια και έχει προοπτικές για το μέλλον.

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να έχω την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης γιατί το κοινό μας οικοδόμημα απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι γενναίο και θαρραλέο βήμα για την ειρηνική συνύπαρξη των γειτονικών λαών.

Σταϊνμάιερ: Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει

«Γνωρίζω το τίμημα που πληρώσατε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο πρόεδρος της Γερμανίας και επισήμανε πως «βρίσκομαι εδώ επειδή εκφράζω το σεβασμό μου απέναντι σας γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα και αφήσατε πίσω σας τα Μνημόνια. Εκφράζω το σεβασμό μου απέναντι στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έκανε και σε εσάς για τον εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση συμβιβασμού με την FYROM. Λυπάμαι για το δημοψήφισμα».

«Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας δεν πρέπει να επιβεβαιώνει τις ακραίες λαϊκιστικές φωνές στην Ευρώπη», τόνισε ο κ.Σταϊνμάιερ και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική».

«Μπορούμε να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Για την έμμεση αναφορά του κ. Τσίπρα στις επανορθώσεις ο κ. Σταϊνμάιερ είπε: «Ξεκίνησα την επίσημη επίσκεψη μου σεβόμενος τη μνήμη των πεσόντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έγιναν φρικιαστικά εγκλήματα, τα θύματα υπέστησαν τα πάνδεινα. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη από τους νεκρούς. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει. Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε, θεωρούμε υποχρέωση μας να πράξουμε κάτι ως αντιστάθμισμα των πράξεων μας. Δεν ξεχνάμε αλλά μεταφέρουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα που μάθαμε».

Νωρίτερα, σήμερα Πέμπτη, ο κ. Σταϊνμάιερ είχε συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Επίσης επισκέφθηκε με τη σύζυγό του το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.