Μήνυμα με νόημα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πόλη Μπερ Σαβά του Ισραήλ, όπου διεξάγεται Τριμερής Σύνοδος Κορυφής.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, φράση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία μετά το πρωινό μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν,  αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, που θα «περάσει» και από την Κρήτη.

«Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.

«Θα είναι γέφυρα για την περιοχή μας, γέφυρα ανάμεσα στους λαούς και όχι αντικείμενο συγκρούσεων» είπε.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα συσταθεί από κοινού με το Ισραήλ τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη για νεοφυείς επιχειρήσεις.