Με σκληρή γλώσσα ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής, τόνισε «Είμαι από το 2009 σ' αυτή την αίθουσα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ, παρόμοια συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού. Να απευθύνεται μ' αυτό το ιταμό ύφος σε βουλευτές. Μια συμπεριφορά που δεν ξέρω αν οφείλεται στα νεύρα σας ή στοιχεία του χαρακτήρα σας. Συμπεριφέρεστε σαν κακομαθημένο κολλεγιόπαιδο, η βουλή δεν είναι τσιφλίκι που σας κληροδότησε ο πατέρας σας. Επικίνδυνη η έπαρσή σας για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία». 

Σχολιάζοντας τα περί συναλλαγής στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός «υποστηρίζετε ότι υπάρχει μια Ευρώπη που συναλλάσσεται με σοβαρά εθνικά θέματα για να μην μειώσει τις συντάξεις. Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι, Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου. Γιατί εκείνος είπε πρώτος το συγκεκριμένο σενάριο. Μετά τον Σαμαρά που θυμήθηκε την εποχή του Εμφυλίου και αναπαρήγαγε συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Και αφού επαναλάβατε την αθλιότητα, που μπορεί να μην το καταλάβατε. Η τελευταία φορά που κάποιοι σ' αυτόν τον τόπο αποφάσισαν να τελειώνουν με την αριστερά, ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας και για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «ακραία και άθλια ανοησία» την δήλωση του προέδρου του Ομίλου για ηθική αυτουργία της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Με αφορμή την απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση στον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, απέναντι σε πράξεις και δράσεις που είναι αδιανόητο να μην είμαστε όλοι απέναντι. Έρχεστε εδώ και κατηγορείται εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνους αυτής της εξέλιξης γιατί δήθεν στοχοποιήσαμε. Ακραία και άθλια ανοησία που ακούστηκε χθες, ότι η κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός της τρομοκρατίας. Είχαμε να ακούσουμε τέτοια ακραία και άθλια κατηγορία, από τότε που πάλι κάποιοι ακραίοι κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη».