Στις επικείμενες εκλογές, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ενώ καλωσόρισε τη γείτονα χώρα, με το νέο της όνομα.

«Δεν σας φτάνει που ζητάτε στην Ελλάδα εκλογές, τώρα ζητάτε εκλογές στη Βενεζουέλα. Μάλλον εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα. Στην τετραετία και αυτό είναι απόδειξη πολιτικής συνέπειας. Τις τελευταίες μέρες λέτε ότι θα γίνουν διπλές εκλογές. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών θα υποστείτε δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Ο κόσμος θα κατανοήσει ότι όλο αυτό που στήσατε με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη και στον δρόμο προς τις κάλπες, μάλλον εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο λαό και στο κόμμα σας γιατί διαψεύσατε τις προσδοκίες. Θα πέσετε στις παγίδες που στήσατε». 

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκη, ότι ο ίδιος σαν πρωθυπουργός «δεν θα καλωσορίσει ποτέ τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» ανέφερε «Δεν θα γίνετε πρωθυπουργός για να χρειαστεί να καλωσορίσετε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ακόμα ότι τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση προσθέτοντας ότι «φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης». «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.Εσείς, το ξεπεράσατε».

Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της ΕΕ; Λέω σχεδόν το σύνολο, γιατί υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις», σημείωσε.

«Τζάμπα μαγκιά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας», σημείωσε.