«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τρίτη Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι αυτή εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας με τις εξαγωγές να σημειώνουν φέτος αύξηση 7% και τις επενδύσεις 13%. 

«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε  ο πρωθυπουργός. 

Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Απαραίτητη η συνεργασία με τον αραβικό κόσμο 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. 

Ακόμη τόνισε ότι ξεκλειδώνει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων «μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ» ή «της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία». 

«Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία», σημείωσε. 

«Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σημείωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν με ασφάλεια. Οφείλει  να συνεργαστεί στενά με την Συρία επιδιώκοντας την ταχεία έναρξη των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της, να συνεργαστούμε στη Λιβύη, να αγωνιστεί για την διατήρηση του θρησκευτικού πλουραρισμού στην Μέση Ανατολή». 

«Αυτή η τρίτη Ευρωαραβική Διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο momentum και για την Ευρώπη αλλά κυριως για την Ελλάδα η οποία εξέρχεται επιτέλους μιας πολυετούς κρίσης πιο αισιόδοξη και πιο δυνατή. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν πάντοτε σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.