«Δύσκολο αλλά ειλικρινή» χαρακτήρισε το διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σε συνέντευξή του στο Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του αύριο Τρίτη στην Άγκυρα, σημείωσε «ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Ερντογάν βασίζεται σε σεβασμό, ειλικρίνεια και αμεσότητα αν και προκλήθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές».

«Αλλά μας επέτρεψε να εδραιώσουμε τους διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να είμαστε σήμερα σε θέση να μιλήσουμε για μια θετική ατζέντα», δήλωσε.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να επισημάνουμε τη θετική ατζέντα μας από εκεί που την αφήσαμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, η οποία ήταν η πρώτη σε  προεδρικό επίπεδο μετά από 65 χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τις εξελίξεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Ερντογάν στην επίσκεψή του στο 2017 στην Αθήνα.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η ισχύουσα διεθνής σύμβαση για τις μειονότητες, επομένως ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον για τις σχετικές εξελίξεις σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το θέμα ως εσωτερικό και όχι διμερές.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας 4 εκατομμυρίων προσφύγων, κάτι που πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει τον γείτονά μας». Για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 είπε πως είχε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι παράνομες ροές και ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο μειώθηκαν δραστικά».

«Η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει την υποστήριξη που δείχνει σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη ροή και να απορρίψει προγράμματα που δεν είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό δήλωσε: «Η επανένωση του νησιού σε αυτή τη βάση είναι η μόνη δυνατή λύση».

Με πληροφορίες από το sigmalive.com