Για «βαθιά αντιθεσμικό παιχνίδι» με τον θεσμό του ΠτΔ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αγαπημένο παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τη στρατηγική της δεξιάς παρένθεσης».

«Η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν ΠτΔ για την προεδρική εκλογή του 2020. Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προειδοποίησε, όμως, ότι «ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». «O λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδιά του και το βαθιά αντιθεσμικό παιχνίδι της ΝΔ με τον θεσμό του ΠτΔ όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης», τόνισε.  «Αντί η ΝΔ να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Συνεχίζει να λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας ερήμην του κυρίαρχου λαού. Μόνο που πλέον ο λαός δεν είναι απών”, ανέφερε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος. 

Ο κ. Τζανακόπουλος, ακόμα, επιτέθηκε ευθέως στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν βρήκε μια λέξη να πει για την απολογία του Θεόδωρου Τσουκάτου αναφορικά με τα «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ. «Η κ. Γεννηματά δεν εκφράζει αυθεντικά αυτό που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, προοδευτικό, κεντροαριστερό χώρο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κ. Γεννηματά άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο». Μίλησε για πολιτική και στρατηγική ταύτιση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και, απαντώντας για τη διάψευση της Μαρίας Σπυράκη αναφορικά με πρόταση Βενιζέλου-Σημίτη το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, κάλεσε την κ. Σπυράκη και τον κ. Μητσοτάκη, «αφού δεν υπάρχει θέμα, να υποστηρίξουν τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προεδρική εκλογή του 2020». «Από τη δική μας μεριά δεν πρόκειται να παίξουμε κανένα παιχνίδι παρένθεσης», τόνισε, ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτά τα πολιτικά παιχνίδια ταιριάζουν «σε πολιτικούς του φυράματος του κ. Σαμαρά». 

Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ελίτ

Νωρίτερα, ο κ. Τζανακόπουλος είχε σπεύσει να αναφερθεί στη στρατηγική προσέγγιση της ΝΔ ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσιάζοντας τον κ. Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο των ελίτ. 
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης & ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναδείχτηκαν διαφορές που αφορούν τους αξιακούς πυρήνες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική & πολιτική αντίθεση που περιγράφεται από το δίπολο λαός – ελίτ», τόνισε εισαγωγικά ο κ. Τζανακόπουλος. «Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε εκφυλισμό της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης τον εθνικό διάλογο που διεξήχθη. Οι πολίτες μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία της αναθεώρησης καθώς δεν κατέχουν την μυστική γνώση που κατέχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του», προσέθεσε. 

«Πρόκειται για μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική που επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική εξουσία ως πατρογονικό δικαίωμα του ίδιου και των ομοίων του και όχι ως πηγάζουσα από το λαό. Ο λαός χρωστάει στον κ. Μητσοτάκη κι όχι εκείνος στον λαό», είπε, ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, βάλλοντας εναντίον του προέδρου της ΝΔ. Υπογράμμισε, δε, ότι η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση που θέλει ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένος βουλευτής. «Προφανώς η επιλογή του λαού δεν είναι τόσο σημαντική στο αξιακό σύμπαν του κ. Μητσοτάκη όσο για παράδειγμα η προέλευση από την κλειστή κάστα των τεχνοκρατών», είπε, αφήνοντας, εκ των υστέρων αιχμές για τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος τοποθετήθηκε πρωθυπουργός, χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. 

«Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση για τις θητείες των βουλευτών. Σημασία για αυτούς δεν έχει η εκπροσώπηση κοινωνικών συμφερόνταν στο κοινοβούλιο αλλά η αναπαραγωγή της εξουσίας των πολιτικών οικογενειών της ελίτ & όσων συμμερίζονται τους αντικοινωνικούς τους στόχους», είπε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ είπε ακόμα ότι «η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει τις προτάσεις για ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων με το σκόπιμα ψευδές επιχείρημα ότι πχ η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί ευχολόγιο». «Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η ενίσχυση της συνταγματικής προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν για τον ίδιο μια ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το 8ωρο που κατά δήλωσή του είναι και αυτό ξεπερασμένο», είπε ακόμα. 

Αναφορικά με τα άρθρα για το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε ότι «Για τον κ. Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στα κοινωνικά αγαθά του νερού & του ηλεκτρικού ρεύματος αφού θα εμποδίσει τους ομοίους του κ. Μητσοτάκη να παραδώσουν το σύνολο των κοινωνικών υποδομών της χώρας στους φίλους τους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Καμία «εξαγορά» βουλευτών των ΑΝΕΛ

Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για όσα είπε χθες στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ, είπε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Καμμένος ήταν μέλη της κυβέρνησης εδώ και τέσσερα χρόνια ή για αρκετό διάστημα και με τον «πιο καθαρό και ευσυνειδητο τρόπο διαφώνησαν με τον κ. Καμμένο και ιδιαίτερα με την επιλογή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση». «Τα πράγματα είναι απολύτως πολιτικά», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας τα περί «εξαγοράς», προσθέτοντας ότι αυτές οι αναφορές δεν τιμούν τον κ. Καμμένο και τη συνεργασία που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κοντονής δικαιούται να έχει την άποψή του

Ο κ. Τζανακόπουλος, ακόμα, έσπευσε να καλύψει τον κ. Κοντονή, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δέσμευση της αναθεωρητικής Βουλής από την προτείνουσα. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «πολύπλοκες νομικές ερμηνείες» και τόνισε ότι «ο κ. Κοντονής ως νομικός δικαιούται να έχει την άποψή του». Τόνισε, όμως, ότι η κρατούσα νομική άποψη, αλλά και η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου είναι στη γραμμή των όσων ισχυρίζεται η κυβέρνηση.