Την ώρα που το Σκοπιανό εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων τριών μηνών, ο Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζει τριήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια την Τρίτη του Πάσχα με κατάληξη την Οχρίδα της ΠΓΔΜ όπου την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του, για να πιάσουν εκ νέου το νήμα της διαπραγμάτευσης.

Αν και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δώσει σαφές στίγμα του ταξιδιού του κ. Κοτζιά στα Βαλκάνια, θεωρείται σίγουρο πως στην Αλβανία θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του στα θέματα της θέσπισης θαλασσίων ζωνών αλλά και των υπολοίπων ανοικτών θεμάτων, ενώ σε Κόσοβο και Σερβία αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του. Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων έχει έρθει σε πρώτο πλάνο στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ και επιθυμία της Αθήνας είναι να αναδείξει το ρόλο της, ως χώρα μέλος του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής και ατλαντικής συμμαχίας. Ο κ.Κοτζιάς, και μία ολιγομελής αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών θα ταξιδέψει την Τρίτη σε Αλβανία, Κόσοβο και Σερβία και θα καταλήξει σε Οχρίδα και Σκόπια την Πέμπτη.

Χθες ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε για περισσότερες από δυο ώρες τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπα. Ο κ. Κουμουτσάκος δεν έκανε δηλώσεις και μετέβη στα γραφεία του κόμματος, στο Μοσχάτο, για να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις με τη γειτονική χώρα. Χθες πάντως ο κ. Λεβέντης, σε ραδιοφωνικές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, εκτίμησε πως υπάρχει μια κατ’αρχήν συμφωνία με την ΠΓΔΜ, προβλέποντας μάλιστα πως τα Σκόπια αναμένεται να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις στα θέματα γλώσσας, ταυτότητας και αλυτρωτισμού, για να εισπράξει πάντως την διάψευση κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές τόνισαν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια δημοσιοποίησης περιεχομένου συζητήσεων αυστηρώς εμπιστευτικού χαρακτήρα, δυσκολεύει τη μελλοντική πιθανότητα τέτοιου είδους ενημέρωσης.

Κουμουτσάκος: Οι ανησυχίες μας εντείνονται 

«Από την ενημέρωση που έγινε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για το Σκοπιανό ζήτημα από τον κ. Κοτζιά, οι ανησυχίες μας εντείνονται», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή την χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην ανάγκη μιας ενιαίας, σφαιρικής και οριστικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξ αρχής έχουμε θέσει και στις εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων. Χωρίς μια τέτοια λύση, δεν νοείται να δοθεί στην πΓΔΜ η δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», πρόσθεσε.