Διπλό στόχο έχει η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος είναι η ατζέντα της συνεδρίασης και συγκεκριμένα ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης ως το Δεκέμβριο - με έμφαση στις εξαγγελίες Τσίπρα, τις ελαφρύνσεις και τα αντίμετρα - αλλά και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Κομισιόν (σ.σ.: με βασικό σενάριο την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις). Ο δεύτερος είναι η εκτόνωση όσων εστιών «σιγοκαίνε» από τη δήλωση του Πάνου Καμμένου για το plan B στο Σκοπιανό, με τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει πάντως (ΕΡΤ) ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος μεν για την πρόταση αυτή, αλλά όχι σύμφωνος.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επελέγη από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ως ο θεσμικός τρόπος για ν' αντιμετωπίσει τον υπουργό Άμυνας και προτιμήθηκε αντί ενός τετ-α-τετ των δύο, το οποίο θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η πλειοψηφία στους ΑΝΕΛ θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τη στάση του κόμματος και πως θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Ουδέν νεώτερον, δηλαδή, από το... μέτωπο, με το Reuters να επισημαίνει σε δημοσίευμά του πως «οι απειλές Καμμένου εντείνουν την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια». 

Εξ αρχής πάντως η επιλογή Τσίπρα ήταν να ρίξει τους τόνους, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άκουσε συγκεκριμένα στελέχη να ξεσπούν κατά του συγκυβερνήτη. Ένα σκηνικό που παραπέμπει στο παρελθόν - αν και όχι με τόσο μεγάλη ένταση - αλλά σίγουρα και στο μέλλον, ιδίως όσο περισσότερο πλησιάζουν οι εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει να βγουν στη «γύρα» και ν' απευθυνθούν σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά κοινά. Το πρόβλημα, άλλωστε, δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Καμμένος, καθώς ο ζωτικός χώρος των ΑΝΕΛ περιορίζεται σημαντικά με την άνοδο της ΝΔ και κινδυνεύουν να συμπιεστούν και να μείνουν εκτός Βουλής.

Ζήτημα «διαζυγίου», πάντως, δεν φαίνεται να υφίσταται άμεσα, ωστόσο ο Μάιος προβάλλει ξανά ως ο επικρατέστερος χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση. Το είπε ευθέως, άλλωστε, ο Νίκος Βούτσης (Θέμα FM), συνδέοντας την εκτίμησή του (εμμέσως) με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη στάση Καμμένου: ««Είναι ανοιχτό να γίνουν εκλογές τον Μάιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εξάλλου, τότε θα γίνουν τριπλές εκλογές. [...] Ο Πρωθυπουργός ήταν και είναι πολύ σαφής ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συνεχίζεται. Όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Όταν φτάσουμε στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα ξανασυζητήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.