Τα καλά νέα για το Μαξίμου είναι πως ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε από τις ΗΠΑ και μέσω twitter ότι η πρότασή του για ένα νέο αμυντικό σύμφωνο στην Βαλκανική είναι δεσμευτική μόνο για τον εαυτό του.

Υπάρχουν όμως και κακά νέα. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος έβαζε μέσω διαδικτύου στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Βουλής σχολιάζοντας πως θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια Βούτση για τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που υλοποιεί η Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν τού αρέσουν οι άξονες...

Ως εκ τούτου σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί κατά πόσο το κόμμα θα ακολουθήσει στο χαμήλωμα των τόνων το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφορτίσει ακόμη περισσότερο την ένταση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο διάβασε με ικανοποίηση την ανάρτηση του υπουργού Άμυνας πως η πρότασή του για το Μακεδονικό αφορά μόνο τον ίδιο και δεν πρεσβεύει την κυβέρνηση, όπως επίσης και το σχόλιό του ότι δεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό «γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα».

Κοινώς, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ δεν έχει σκοπό να τα βροντήξει ή να δημιουργήσει κάποια νέα ενδοκυβερνητική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει κάποια μικρή αναφορά στο θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο.

Όμως υπάρχουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Επομένως, είναι ορατός ο κίνδυνος την σημερινή αλλά και την αυριανή συνεδρίαση να μονοπωλήσει το θέμα των σχέσεων με τον κυβερνητικό εταίρο και ως προς τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ως προς τις αιχμές του εις βάρος κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον πως πριν από μερικούς μήνες ορισμένα μέλη της κίνησης των 53 είχαν χαρακτηρίσει με γραπτό τους κείμενο που διένειμαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «παρά φύσιν» την συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κλίμα σήμερα είναι ακόμη πιο βαρύ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πιθανότητα να ανοίξει στην Κεντρική Επιτροπή συζήτηση για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης μετά τις πρόσφατες εκρηκτικές δηλώσεις Φίλη.

Όπως και να 'χει η διήμερη συνεδρίαση του οργάνου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς καλείται να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν εσωκομματικές μάχες για μία θέση στο κομματικό όργανο χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η νέα του μορφή. Το πρώτο σενάριο θέλει διατήρηση του οργάνου όπως είναι σήμερα με Πολιτικό Συμβούλιο, Εκτελεστικό Γραφείο και 29 μέλη και στηρίζεται από τους «Ενωτικούς» και το δεύτερο σενάριο θέλει ένα πιο μικρό σχήμα 21 ή 23 μελών με ενιαία Πολιτική Γραμματεία. Προωθείται από τον γραμματέα του κόμματος και την πλευρά των 53.

Για την Κουμουνδούρου ο κατάλογος των στελεχών που θα εκλεγούν στο νέο όργανο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού θα αποτυπώνει και τις δυνάμεις που συγκεντρώνουν στο όργανο οι δύο κυρίαρχοι πόλοι.