Την ονομαστική ψηφοφορία για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Επίσης η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ» και 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ. 

Υπενθυμίζεται πως ο εποπτευόμενος Σταθμός «Οδυσσέας» του ΟΚΑΝΑ άνοιξε τον Οκτώβριο του 2013 στο κέντρο της Αθήνας και στο μικρό διάστημα λειτουργίας του –μόλις εννέα μήνες πριν κλείσει με εισαγγελική εντολή λόγω απουσίας θεσμικού πλαισίου– δέχθηκε περίπου 2.500 επισκέψεις από 330 χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

Εποπτευόμενοι Χώροι Χρήσης 

Την ευθύνη του Εποπτευόμενου Χώρου Χρήσης θα έχει ο ΟΚΑΝΑ και θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι γνωστοί παγκοσμίως με τον όρο Shooting Rooms και σκοπό έχουν τη μείωση των βλαβών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Απευθύνονται στους λεγόμενους χρήστες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσους κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, οι ΧΕΧ βασίζονται στη λογική ότι η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει τόσο τα άτομα που κάνουν χρήση και θέλουν να απεξαρτηθούν όσο και τα άτομα που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για θεραπεία καθώς επίσης και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, όπου τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου προσωπικού, λειτουργούν στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι χώροι αυτοί αποσκοπούν, πρωτίστως, στη μείωση των σοβαρών κινδύνων μετάδοσης ασθενειών μέσω της κοινής χρήσης συνέργων χρήσης, στην πρόληψη των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών και στη σύνδεση των χρηστών υψηλού κινδύνου με υπηρεσίες θεραπείας των εξαρτήσεων καθώς και άλλες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Επιδιώκουν, επίσης, να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους: στην παρουσία χρησιμοποιημένων βελόνων/συριγγών και σε άλλα θέματα δημόσιας ασφάλειας που συνδέονται με τις «πιάτσες» ναρκωτικών και βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρδαρό.

«Όχι» από κατοίκους της Αθήνας

Κάτοικοι από την Κυψέλη, το Πεδίον του Άρεως, τον Βοτανικό, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τον Σταθμό Λαρίσης και άλλες περιοχές, έδωσαν στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ότι θα τους βρει απέναντι το νέο «πείραμα», όπως το ονομάζουν, της θεσμοθέτησης Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών.

«Έχοντας υποφέρει τραγικά την τελευταία δεκαετία από την εξαθλίωση που προκαλούν οι πιάτσες ναρκωτικών», σημειώνουν οι Σύλλογοι Κατοίκων, «δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας», αφού τέτοιοι «χώροι» δεν δίνουν καμία απάντηση στο «που θα βρίσκουν τη δόση τους οι τοξικοεξαρτημένοι» (συνέχιση της εγκληματικότητας) και πως ΔΕΝ θα δημιουργηθούν νέες πιάτσες εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα με την θεσμοθετημένη ανοχή από την Αστυνομία, αφού δεν θα έχει δικαιοδοσία να ελέγχει τους Χώρους Ελεγχόμενους Χρήσης Ναρκωτικών (ΧΕΧ).

Οι Σύλλογοι υποστηρίζουν ότι με τους ΧΕΧ αναγνωρίζεται η τοξικοεξάρτηση ως «δικαίωμα» και «επιλογή τρόπου ζωής» και θυμίζουν την αποτυχία των Κέντρων Χορήγησης Μεθαδόνης, όταν αυτά λειτουργούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και όχι σε Νοσοκομεία.

Η επιστολή:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 14 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όχι σε χώρους επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα – Όχι πειράματα με τον θάνατο στις γειτονιές της Αθήνας» 

Χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχει ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ ετοιμάζουν τη λειτουργία «Χώρων Επιτηρούμενης Χρήσης Ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας.

Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως «άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση» και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών.  

Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, με το «πείραμα» της δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» δεν δίνεται καμία «λύση» στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών.

Είναι γνωστή εξάλλου και η παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν, με την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) μέσα στις γειτονιές του κέντρου της πόλης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία νέων εστιών εμπορίας και χρήσης και στην εξάπλωση των ήδη υπαρχουσών.

Πρόσφατα, έστω και με αργοπορία, η Πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της, μεταφέροντας εκείνα τα κέντρα στα νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να το επαναλάβει;

Οι κάτοικοι της Αθήνας, έχοντας υποφέρει την τελευταία δεκαετία τραγικά από την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας.  

Αν πρόκειται για «πειράματα» περιορισμού της βλάβης των ασθενών/ τοξικοεξαρτημένων, τότε οι μόνοι χώροι που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι τα υπάρχοντα νοσοκομεία της Αττικής και όχι ανάμεσα σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, χώρους εργασίας, εμπορικής δραστηριότητας ή συνάθροισης και αναψυχής των κατοίκων.

Οι γειτονιές της πόλης αναζητούν επιλογές ζωής και όχι αυτοκαταστροφής.   

1.Αναπτυξιακός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον Άρεως 
2.Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια» 
3.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» Ιστορικό Κέντρο 
4.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Στ. Λαρίσσης 
5.Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου 
6.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών πλ. Αμερικής 
7.Σύλλογος Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας 
8.Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης 
9.Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ 
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης-Εξαρχείων «Η Γειτονιά» 
11.Εξωραιστίκος-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Τρεις Γέφυρες» Κ. Πατήσια 
12.Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού 
13.Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κυψέλης» 
14.Σύλλογος κατ/χών υγειονομικού ενδιαφέροντος Εξαρχείων «Ο Φιλογείτων»

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί ο Ερντογάν: Οι Έλληνες φοβήθηκαν από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Χολιγουντιανή καταδίωξη στο Χαϊδάρι - Εμβόλισαν πέντε φορές περιπολικό (pics)

Εξελίξεις στην υπόθεση Τοπαλούδη: Φίλες της άλλαξαν καταθέσεις για το βιασμό - Το ξέσπασμα των γονιών

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

Χάος με το «τις πταίει» για το Μάτι – Διάλογοι την ώρα της φωτιάς που συγκλονίζουν

Δημοσκόπηση: Μπροστά 4,5% η ΝΔ στους νέους 

«Survivor»: Άγριος καβγάς Τόνι και Βασιλικού - Τι ζήτησε από τη Δαλάκα ο Τόνι! (vids)

Έρχονται αυξήσεις στα φάρμακα – Ψηφίστηκε η τροπολογία

Στα Cinque Terre της Ιταλίας απαγορεύονται οι τουρίστες με «δίχαλο» - Πρόστιμο 2.500 ευρώ (pics)